La Bistrița se va realiza un Centru de Radioterapie, proiect asumat de Primăria Bistrița, Spitalul Județean și Consiliul Județean, instituții care au semnat un protocol de colaborare în acest sens. Centrul de Radioterapie va fi amplasat pe strada Alba Iulia, pe un teren al Consiliului Județean. Proiectul se află la stadiul de documentații tehnice.
Primăria Bistrița va finanța construcția clădirii, costurile fiind estimate la 4 milioane de euro! Consiliul Județean a pus terenul la dispoziție!
Primăria Bistrița va suporta cheltuielile legate de construcția acestui Centru de Radioterapie și în primă fază a dat 2 milioane de lei pentru proiect tehnic și începerea lucrărilor! Consiliul Județean a pus la dispoziție terenul și utilitățile!
Valoarea clădirii va fi de aproximativ 4 milioane de euro și aici se vor putea trata anual aproximativ 1.700 de bolnavi! Structura centrului cuprinde: zonă medicală prevăzută cu 2 buncăre pentru două acceleratoare liniare, CT simulare, Scintigrafie, Brahiterapie, săli de așteptare, vestiare, zona cursare prevazuta cu sală de curs, aplicatii practice, birouri, sala conferinte, zonă de servit masa și spatii de cazare pacienti, tip rezervă individuală cu grup sanitar.
Clădirea se vrea a fi formată din subsol unde se vor amenaja parcaje, parter – zona destinată serviciilor de radioterapie (inclusiv CT stimulare și scientografie) și tratamente specifice bolilor de cancer, primul etaj va fi dedicat secțiunii de școlarizare inclusiv o zonă de catering pentru cursanți, iar la al doilea nivel se prevede o sala de conferințe, dar și câteva apartamente de serviciu pentru specialiștii Centrului.
Clădirea va costa aproximativ 4 milioane de euro și va fi finanțată de la bugetul local!
Pentru aparatură de 3 MILIOANE de euro sunt speranțe de finanțare de la Banca Mondială sau prin parteneriat public-privat!
” Este o investiție extrem de necesară și utilă județului și în acest sens și-au dat mâna toți factorii de decizie: Consiliul Județean a pus la dispoziție terenul, Primăria Bistrița va finanța construcția propriu-zisă și sunt absolut sigur că vom găsi și finanțare pentru aparatură. Mai există Centre de Radioterapie în Cluj, Mureș, iar Baia Mare chiar a obținut fnanțare prin Banca Mondială pentru echipamente la centrul de-acolo. Vă asigur că acea clădire NU va sta goală și vom găsi finanțare pentru aparatură… pe zona privată e un interes mare să intre în parteneriat-public privat… lucru care NU afectează pacienții deoarece toate serviciile sunt decontate de Casa de Sănătate. Există variante de finanțare prin Banca Mondială, cum au reușit cei de la Baia-Mare, dar important e că am demarat acest proiect” – a declarat Gabriel Lazany – managerul Spitalului Județean.
Investiția în construcția efectivă a complexului este estimată la 4 milioane de euro, bani care vor fi asigurați din bugetul local. Banii pentru dotarea cu aparatură specifică de ultimă generație vor veni ori de la Banca Mondială prin intermediul unui proiect național, ori printr-un parteneriat public-privat cu un operator de servicii medicale. Investițiile în aparatură sunt estimate la 3 milioane de euro!
Indiferent de metoda prin care sunt atrași banii, toate serviciile medicale ce se vor desfășura în acest Centru vor fi 100% gratuite, costurile fiind suportate prin Casa de Asigurări de Sănătate.