FOTO: Deputatul Robert Sighiartău a ales să voteze în străinătate, la Roma

zir de bistrita sighiartau

 

 

Secretarul general al Partidului Național Liberal, deputatul Robert Sighiartău, și europarlamentarul PNL Rareș Bogdan și-au exercitat deja dreptul la vot, aceștia alegând să voteze la una dintre cele peste 800 de secții de votare amenajate în străinătate. Cei doi liberali au votat la Roma.

La ieșirea de la urne, deputatul Robert Sighiartău a declarat: ”Am votat de aici, din Roma, pentru o Românie normală, pentru o Românie europeană, pentru o Românie occidentală. Am votat cu dorința ca România să fie mai bună, să fie mai primitoare pentru fiii și fiicele care astăzi se află în Diaspora. Împreună cu președintele României, actualul și viitorul președinte al României – Klaus Iohannis, împreună cu oamenii de bună credință din țară și străinătate, ne dorim ca următorii 5 ani să fie ani buni pentru România, ani în care să vindecăm tot răul care a apăsat peste România timp de 30 de ani de zile. Vrem să fie 5 ani de zile de construcție a României, 5 ani în care vrem să dăm un semnal foarte clar: că românii care astăzi sunt aici să se întoarcă înapoi în România”.

La finalul declarației sale, Robert Sighiartău a făcut și un apel către toți românii care se află în străinătate, aproximativ 6 milioane de cetățeni, după cum afirmă deputatul. Acesta i-a îndemnat pe toți să iasă la vot și să își exprime opțiunea electorală.

Reamintim că, la scrutinul prezidenţial din acest an, cetăţenii români aflaţi în străinătate au la dispoziţie trei zile pentru a-şi exercita dreptul de vot la secţiile de votare, în ambele tururi de scrutin, conform următorului program:

  • vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21;
  • sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21;
  • duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21

În țară, procesul de votarea începe duminică, la ora 7.00, şi durează până la ora 21.00, cu posibilitatea de prelungire până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21.00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.  La nivel național sunt organizate 18.748 de secţii de votare.

În cursa prezidenţială s-au înscris 14 candidaţi.

Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea acestora pe buletinele de vot, stabilită prin tragere la sorţi, este următoarea:

  • Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal;
  • Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară;
  • Dan Barna – Alianţa USR-PLUS;
  • Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România;
  • Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat;
  • Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională;
  • Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc;
  • Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;
  • John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română;
  • Mircea Diaconu – Alianţa UN OM;
  • Bogdan Marian-Stanoevici – independent;
  • Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste;
  • Viorel Cataramă – Dreapta Liberală;
  • Alexandru Cumpănaşu – independent.

One comment

  1. Acest Daniel Suciu, un om mic si la propriu si la figurat, ori face pe prostul ori are amnezie. El acuză că in perioada lui Dolha, liberalii și-au pierdut toți primarii din judet, uitând că la inceputul lunii septembrie, 2014, PSD-ul a dat ORDONANŢA TRASEIŞTILOR potrivit căreia : „Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”. Acest act total nedemocratic a scandalizat marile cancelarii ale lumii. De altfel si Curtea Constituţională a decis, in decembrie, 2014 că Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 55/2014, privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Cu toate astea OUG 55/2014, a produs efecte pe parcursul celor 45 de zile, astfel că peste cinci mii de primari şi consilieri au schimbat partidul în urma ordonanţei privind migraţia aleşilor. Cei mai mulţi s-au îndreptat către Partidul Social Democrat, marii perdanţi fiind alesii locali ai PNL.

error: Content is protected !!