FOTO: Doi alpiniști care au reușit o premieră mondială, prezentați de Instituția Prefectului

Dorin Cîrcu și Radu Turtă sunt doi alpiniști români care au făcut parte dintr-o echipă care a reușit o premieră mondială – aceea de a deschide o nouă rută către Vârful Araratul Mare din Turcia. Cei doi au fost dați drept exemplu de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, care i-a felicitat pentru performanță.

Vă prezint doi alpiniști pe care județul nostru îi are – Dorin Cîrcu și Radu Turtă. Ultima ispravă a lor a fost cucerirea Vârfului Araratul Mare din Turcia – 5.137 m. Dorin Cîrcu este din Sângeorz-Băi, absolvent al Facultății de Geografia Turismului, iar Radu Turtă s-a născut la Bacău, dar s-a îndrăgostit de meleagurile bistrițene”, a spus prefectul Stelian Dolha în ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud de luna aceasta.

Ulterior, cei doi alpiniști care au reușit o astfel de performanță s-au prezentat și au vorbit despre ce înseamnă această pasiune pentru ei.

Radu Turtă a precizat că este președinte al Asociației Zmeu și vicepreședinte al Asociației Extreme Expeditions.

Fac alpinism din anul 2005 și antrenez oameni să meargă pe munți înalți. Sunt și instructor de fitness și de nutriție. O să vă enumăr câteva vârfuri pe care am reușit să ajung. Am făcut Gran-Paradiso – cel mai înalt vârf din Alpii Italieni, Dufourspitze din Masivul Monte Rosa, Matterhorn – unde mor doi oameni la 3 zile, Mont Blanc – de foarte multe ori, Elbrus – de multe ori, Kilimanjaro – de câteva ori, Aconcagua – cel mai înalt vârf din emisfera sudică și din ambele Americi, Everest Base Camp, de abia m-am întors din Nepal, Ojos del Salado – cel mai înalt vulcan din lume, Araratul Mic, Araratul Mare – premieră mondială împreună cu Dorin, Island Peak – 6.200 m. Printre altele, am participat și la proiectul ”Toate pânzele sus”, după cartea lui Radu Tudoran, care a plecat cu ambarcațiunea cu vele din Varna și s-a oprit în Țara de Foc”, a spus Radu Turtă.

La rândul său, Dorin Cîrcu a precizat că este un împătimit al expedițiilor montane.

”Practic această pasiune de la vârsta de 7 ani. În ceea ce privește expediția pe care o prezentăm, menționez că noi am reușit să facem o rută nouă pe Araratul Mare, o rută estică. Această rută a fost creată în mai multe etape. Ca și experiență montană, am și eu câteva vârfuri cucerite, dar nu așa de multe ca și colegul meu. Am început în anul 2007 cu Gerlachovsky – în munții Tatra, după care am urcat primul meu vârf de peste 4.000 de metri – Mont Blanc, apoi am urcat pe Elbrus – cel mai înalt din Europa și anul acesta am reușit să particip la această premieră pe Vârful Ararat”, a spus Dorin Cîrcu.

Alpiniștii au precizat că aceste expediții sunt foarte costisitoare, dar și foarte periculoase.

”Astfel de expediții necesită un echipament adecvat, începând de la bocanci, rucsac, echipamente de siguranță, până la costuri de transport – bilete de avion, taxe, vize, asigurări de sănătate și așa mai departe”, a spus Dorin Cîrcu.

Radu Turtă a completat că un alpinist investește între 5.000 și 10.000 de euro numai în echipament. ”Să vă dau un exemplu: o pereche de bocanci pentru o altitudine de 6.000 de metri costă 500 de euro. Ei pot fi folosiți două sezoane. Un sac bun de dormit ajunge la o mie de euro. În momentul în care eu îmi duc în avion geanta, aceasta valorează 7.000 – 8.000 de euro și nu e pentru toată viața, ci pentru doi ani. În plus, acasă trebuie să urmez un regim alimentar, să fac sport. Este un sport foarte costisitor”, a precizat Radu Turtă.

Cei doi alpiniști au mai afirmat că ”Ararat este cel mai înalt munte din Turcia, este de origine vulcanică, având partea superioară acoperită de ghețar. Este situat în estul extrem al Turciei, la 16 km de Iran și 32 km de Armenia. Fiind un munte izolat, ce domină întinderile mult mai joase din jur, oferă o priveliște deosebită văzut de la bază și o panoramă de neuitat de pe vîrf. Este muntele biblic pe care Noe a acostat cu Arca, după Potop”.

Alpiniștii au și planuri pentru viitor. Următoarea lor expediție va fi în Kilimanjaro – cel mai înalt vârf din Africa – și apoi în Aconcagua – cel mai înalt munte din ambele Americi.

”Vrem să ducem cât mai sus atât orașul Sângeorz-Băi, cât și județul Bistrița-Năsăud. Pe viitor am vrea ca persoanele care doresc să ne susțină să facă acest lucru și să ne sprijine să reușim să cucerim și alte vârfuri din Europa sau de pe alte continente”, a încheiat Dorin Cîrcu.

error: Content is protected !!