Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a ajuns în Cosmos, s-a aflat, marți, la Bistrița, la invitația cluburilor Interact Bistrița-Nosa și Rotary Bistrița-Nosa, care au organizat o conferință cu tema „Activitățile cosmice și impactul lor asupra societății”. Conferința a fost susținută chiar de astronautul Dumitru-Dorin Prunariu, membru de Onoare al Academiei Române și s-a desfășurat la Sinagoga Bistrița.
Înainte însă de acest evenimentul, Dumitru Prunariu s-a întâlnit și cu elevii Colegiului Național Liviu Rebreanu din Bistrița, cărora le-a vorbit despre ”Cosmos – provocare și oportunitate”. Întâlnirea s-a bucurat de un public numeros, astronautul prezentându-le elevilor și cadrelor didactice informații din experiența sa. Totodată, acesta a oferit și autografe doritorilor.
Decorul în care a fost primit Dumitru Prunariu a fost unul special realizat pentru acest eveniment, după cum poate fi observat și din imagini.
„De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos. Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică. În cosmos, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăși planeta natală. Pământul, pe lângă dimensiunea fizică pe care o poți aprecia direct, la adevărata ei valoare și măreție, are și o puternică dimensiune morală. Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni și de natură, cu o viziune mult mai globală a fenomenelor și activităților terestre. Cu toate că nu ești singur în aparatul de zbor, singurătatea, acolo sus, e destul de puternică. Te simți dintr-o dată rupt de ambientul tău natural, în care te-ai născut și dezvoltat” a prezentat dr.ing. Dumitru-Dorin Prunariu experiența sa în cartea ”Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut”, autor Annie Musca.
Dumitru Prunariu este primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. Acesta a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.
FOTO: Facebook – Bianca Pintea