Gestionarea unei situații de urgență cu implicare de substanțe chimice periculoase a fost tema unui exercițiu la care au luat parte forțele de intervenție din județul Bistrița-Năsăud.
Condus de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al județului Bistrița – Năsăud, exercițiul județean EXCOM SEVESO 2019 s-a desfășurat în municipiul Bistrița, la un operator economic care produce baterii auto, testându-se astfel modul în care cei implicați acționează pentru gestionarea unei situații de urgență generată de o explozie a unor acumulări de gaz metan în apropierea zonei unde sunt vehiculate și depozitate substanțe periculoase.
Astfel, ”exercițiul s-a desfăşurat pe baza unui scenariu fictiv şi a urmărit antrenarea şi testarea personalului de la locul de muncă ce asigura prima intervenție (Serviciul Privat pentru Situații de Urgență al operatorului), structurilor de decizie, de conducere şi de coordonare a acţiunilor şi activităţilor specifice managementului unei situaţii de urgenţă, precum și echipajelor specializate în misiuni de salvare/evacuare, decontaminare şi acordarea primului ajutor medical de urgenţă persoanelor afectate de situaţia de urgenţă produsă. Personalul specializat și-a desfășurat activitatea sub conducerea Centrului operativ de coordonare şi conducere a intervenţiei constituit la nivel județean (CJCCI BN), organizat la locul interveniției, care s-a concentrat pe antrenarea structurilor de conducere şi răspuns în cazul evenimentui simulat la obiectivul de tip SEVESO”, spun reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud.
La gestionarea situației operative din teren au contribuit activ, în funcție de competențele legale, și alte instituții abilitate, precum Instituţia Prefectului Bistrița – Năsăud, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș cu echipajul care încadrează autospeciala CBRN, S.C. Aquabis S.A. Bistrița, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistrița – Năsăud, Direcția de Sănătate Publică Bistrița – Năsăud, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bistrița – Năsăud, U.P.U. – S.M.U.R.D. Bistrița – Năsăud, Agenția de Protecție a Mediului Bistrița – Năsăud, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Bistrița-Năsăud și Sistemul de Gosodărire a Apelor Bistrița-Năsăud.
”Trebuie subliniată deschiderea și disponibilitatea producătorului de baterii care, prin politicile implementate în ultimii 30 de ani, și-a concentrat eforturile pentru reducerea la minim a gradului de risc privind poluarea mediului si pentru a da incredere populatiei, ca emisiile rezultate in procesele de productie, sunt mentinute sub control si se incadreaza sub limitele legale”, mai spun reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud, care adaugă că organizarea și desfășurarea acestor exerciții de amploare cu mijloace și forțe în teren este absolut necesară.
Acoperirea nevoilor operative pe timpul desfășurării exercițiului nu a fost afectată în niciun fel, misiunile pentru gestionarea situațiilor de urgență desfășurându-se în condiții normale.
FOTO: ISU Bistrița-Năsăud