Simbolul orașului – Biserica Evanghelică, monument care a fost grav afectat de un incendiu izbucnit în anul 2008, va fi restaurat cu fonduri europene şi introdus în circuitul turistic, după ce Primăria Bistrița a reușit să obțină aproximativ 3 milioane de euro pentru astfel de lucrări. Potrivit administrației locale, lucrările vor începe chiar în acest an.
”Simbol al orașului nostru, al unității și identității comunității bistrițene, Biserica Evanghelică din Bistrița este mai mult decât un monument istoric! Zidurile bisericii au stat drepte peste secole, ca o mărturie a evenimentelor însemnate din viața locuitorilor orașului. În mod simbolic, în Anul Centenarului vor începe lucrările la reabilitarea edificiului, cu sprijin financiar substanțial din partea Uniunii Europene. Așa cum în urmă cu câțiva ani au fost realizate lucrările de restaurare și chiar reconstrucție a turnului și acoperișului bisericii, acum este momentul să începem lucrările de protecție, atât de necesare, la ziduri. Unul din scopurile noastre este acela de a conserva istoria și a o transmite urmașilor noștri, iar pentru a ne asigura de acest lucru, am cooptat experți care să asigure păstrarea caracterului orginal al clădirii” a precizat viceprimarul Cristian Niculae.
Lucrările la Biserica Evanghelică se întind pe parcursul a trei ani, perioadă în care biserica nu va fi deschisă accesului publicului. Totuși, turnul va rămâne vizitabil în cea mai mare parte a acestui interval de timp, lucrările care urmează să fie realizate aici fiind estimate să dureze 3 luni.
Potrivit proiectului, se vor executa lucrări de consolidare şi reabilitare în interiorul bisericii, se vor restaura pereţii, porţile laterale, vitraliile, picturilor murale şi monumentele din piatră. Chiar și orga și mobilierul din interiorul bisericii vor fi restaurate. De asemenea, proiectul prevede amenajarea unor platforme de vizitare pentru turiști. Întreaga investiție are ca obiectiv general dezvoltarea turismului din municipiul Bistriţa şi punerea în valoare a monumentelor istorice pe care oraşul le are, pentru a atrage turişti interni şi externi.
FOTO: Cristian Niculae