La împlinirea a 77 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele de la Auschwitz și Birkenau, autoritățile din Bistrița-Năsăud și Comunitatea Evreilor din județ au organizat, la monumentul ”Memorialul Vieții” din Piața Morii, un moment comemorativ.
La eveniment au luat parte vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, subprefectul județului, Lorand Toth, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, managerii Centrului Județean de Cultură și Centrului Municipal de Cultură ”George Coșbuc”, Alexandru Pugna, respectiv Gavril Țărmure, precum și reprezentanți ai comunității evreiești din județ.
”Deportarea de către autoritățile horthyste a evreilor din nordul Transilvaniei, inclusiv din Bistrița, reprezintă o pagină neagră a istoriei pentru toți ardelenii, dar mai cu seamă pentru membrii unei comunități importante, care au ajuns victime în lagărele de exterminare naziste. 4 iunie 1944 rămâne un tragic reper calendaristic, dar care trebuie marcat în fiecare an ca aducere aminte a ororilor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Vom fi, astfel, mai înțelepți în a repudia orice acțiuni xenofobe, rasiste sau extremiste, pentru liniște și armonie în rândul bistrițenilor și românilor deopotrivă”, a spus primarul Ioan Turc.
”Astăzi, la 77 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele morții de la Auschwitz și Birkenau, ne amintim cu tristețe de cel mai mare genocid, de cea mai dureroasă pagină de istorie. (…) Astăzi, la Memorialul Vieții, unde stau înscrise pe filele indestructibile ale istoriei 1700 de nume, a fost adus un omagiu celor peste 6000 de evrei din județul nostru care, acum 77 de ani, au fost deportați și au pătimit în condiții de neimaginat. Astăzi reafirmăm angajamentul de a le onora memoria si de a nu uita niciodată. Generațiile viitoare trebuie să cunoască adevărul ca să înțeleagă dimensiunea atrocităților petrecute în acei cruzi ani”, a transmis Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
După alocuțiuni, la monumentul Memorialul Vieții au fost depuse coroane de flori în memoria evreilor.
Monumentul Memorialul Vieții cuprinde peste 1.700 de nume ale tuturor familiilor din județ care au fost deportate în lagărele morții, fiind vorba despre circa 6.000 de oameni.