O tabără mobilă pentru refugiaţi a fost operaţionalizată, sâmbătă, în oraşul Siret din judeţul Suceava, a anunțat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
„Pentru furnizarea răspunsului eficient în sprijinul autorităţilor din zonele de graniţă şi implicit a cetăţenilor ucraineni veniţi în România, a fost operaţionalizată astăzi o tabără mobilă în oraşul Siret din judeţul Suceava. Unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară a cetăţenilor sosiţi din zona de conflict. Totodată, la nivelul judeţului Suceava, în Vama Siret, cu sprijinul salvatorilor şi a voluntarilor SMURD suceveni, a fost ridicat un cort încălzit care să deservească aceste persoane, prin oferirea de apă şi alimente puse la dispoziţie de reprezentanţii societăţii civile”, se arată într-un comunicat al DSU.
La Siret au fost operaţionalizate şi alte corturi de aşteptare, de unde cetăţenii vor fi preluaţi şi transportaţi la destinaţie în mod organizat, iar la nivelul zonei de frontieră a fost operaţionalizat un Punct de Comandă Mobil.
„De asemenea, în scopul optimizării acţiunii de sprijin derulate în judeţul Suceava, IGSU a dispus dislocarea modulelor mobile din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Neamţ, astfel ca la nevoie acestea să poată fi instalate şi să acopere nevoile existente la momentul respectiv”, se mai menţionează în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, două corturi au fost montate în punctele de trecere a frontierei Rădăuţi Prut şi Stânca din judeţul Botoşani, pentru a fi folosite, la nevoie, de reprezentanţii societăţii civile care doresc să sprijine cetăţenii sosiţi din Ucraina cu apă şi alimente. Corturile sunt dotate cu mese şi scaune.
De asemenea, este în curs de operaţionalizare o altă tabără mobilă în Sighetul Marmaţiei, din judeţul Maramureş.
„În continuare, echipajele IGSU vor asigura suportul necesar autorităţilor locale implicate în gestionarea acestei situaţii, prin punerea la dispoziţie a rezervei de personal şi a mijloacelor tehnice necesare, conform competenţelor. Asigurăm populaţia că pompierii salvatori sunt şi rămân la datorie şi vor gestiona cu promptitudine orice solicitare de sprijin, conform atribuţiilor specifice zonei de competenţă şi responsabilitate„, mai transmite DSU.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are în dotare 39 tabere mobile pentru sinistraţi, cu o capacitate de 201 locuri pentru fiecare tabără. La nevoie, acestea pot fi dislocate din alte judeţe către zonele care necesită suplimentarea unor astfel de unităţi.
Situatia din Ucraina este din ce in ce mai dramatică, in urma agresiunii militare a Rusiei. Cu toate astea, ca să nu-si strice weekendul, președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, abia pentru marți, 1 martie 2022. Si totusi, chiar daca „își face somnul de frumusețe de weekend” Klaus Iohannis, dă semne de îngrijorare în legătură cu situatia din Ucraina. Presedintele a scris duminică, pe Facebook următorul mesaj: „Alături de partenerii şi aliaţii săi, România continuă să sprijine Ucraina în efortul său de a respinge invazia Federaţiei Ruse! Ţara noastră va trimite o nouă tranşă de ajutoare către Ucraina: muniţie, combustibil, căşti, echipament militar, alimente şi medicamente. Este impresionantă mobilizarea exemplară a românilor şi implicarea voluntarilor pentru a-i ajuta pe cei care sunt nevoiţi să caute refugiu din zonele de război. Le sunt recunoscător şi le mulţumesc tuturor! Solidaritate deplină cu Ucraina şi cu poporul ucrainean!” .