Primăria Bistrița a cumpărat noi parcometre care au fost deja amplasate în mai multe zone din oraș, însă care nu sunt funcționale în momentul de față, iar punerea lor în funcțiune depinde de aprobarea bugetului pe acest an. Potrivit viceprimarului Gelu Muthi, aceste aparate de taxare trebuie racordate la rețeaua de energie electrică, lucrările în acest sens urmând să fie prevăzute în bugetul pe anul 2019.
Anul trecut, Primăria Bistrița a amenajat noi locuri de parcare cu plată pe raza municipiului, însă bistrițenii s-au plâns în nenumărate rânduri de faptul că nu sunt suficiente aparate de taxare și că sunt nevoiți să cumpere tichete de parcare de la diverse magazine sau chioșcuri din apropierea parcărilor.
Pentru a soluționa această problemă, în 2018 a fost lansată o licitație publică prin care administrația locală intenționa să achiziționeze aparate de taxare. În programul de investiții pe anul trecut al Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei Bistrița a fost prevăzută suma de 450.000 de lei, adică aproape 100.000 de euro, pentru achiziția parcometrelor.
Acestea au fost achiziționate și deja cu fost amplasate în câteva zone din oraș.
Viceprimarul Gelu Muthi a declarat pentru Ziar de Bistrița că este vorba despre 14 astfel de aparate de taxare care au fost amplasate pe străzile Nicolae Titulescu, George Coșbuc, Alba Iulia, Zimbrului, Crinilor, Ursului, Alexandru Odobescu, Bulevardul Decebal și în Piața Petru Rareș.
Noutatea la aceste aparate de taxare este că se vor putea cumpăra tichete și prin plata cu cardul bancar, dar asta după ce Primăria Bistrița va încheia un contract cu o instituție bancară în acest sens.
Viceprimarul Gelu Muthi mai spune că aparatele nu funcționează în momentul de față. Asta pentru că nu sunt legate la rețeaua de alimentare cu energie electrică. ”A fost o perioadă când au funcționat pe celulele fotovoltaice, dar datorită consumului mare privind citirea bancnotelor le-am întrerupt. Urmează să le legăm la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Totul acum se oprește la buget, că nu avem buget” a declarat Gelu Muthi.
Până când aparatele vor fi funcționale, șoferii vor trebui să apeleze tot la vechile variante pe care le au la dispoziție pentru achiziția tichetelor de parcare.
În ceea ce privește tarifele pentru parcările cu plată de pe raza municipiului, pentru 30 minute tariful este de un leu, pentru o oră, tariful urcă la 2 lei, iar pentru o zi întreagă la 15 lei.
Bistrițenii care optează să plătească pentru locul de parcare prin transmiterea unui SMS plătesc 0,35 euro + TVA/oră, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 1,35 lei/SMS.
Deținătorii de autovehicule care optează pentru un abonament de parcare plătesc lunar câte 70 lei. Dacă aleg varianta trimestrială, tariful este de 180 lei, în vreme ce pe semestru acesta urcă la 250 lei, iar pentru un an întreg la 480 lei.
Persoanele care dețin în proprietate un autoturism electric beneficiază de acordarea unui abonament de parcare gratuit.
FOTO: Facebook – Cornel Ciocan