La Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Bistrița a fost pus în funcțiune noul sistem robotic Da Vinci, o tehnologie de ultimă generație pentru intervenții chirurgicale minim invazive. Miercuri, la unitatea medicală a fost realizată și prima operație în care a fost folosită noua tehnologie.
”Un moment istoric pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița și pentru sistemul medical public din România. Astăzi s-a făcut prima operație pe acest nou sistem de chirurgie minim invazivă Da Vinci, care a fost achiziționat cu o finanțare mixtă susținută de Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, și de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. (…) Mulțumesc autorităților centrale pentru sprijinul acordat în dotarea unității medicale cu acest sistem care la ora actuală este cel mai performant din lume, este număr 1 în lume”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Șeful administrației județene a menționat că 11 medici vor putea opera utilizând noul sistem, fiind vorba despre medici din mai multe specialități medicale: Urologie, Chirurgie Generală, Chirurgie Toracică și Obstetrică-Ginecologie.
”În momentul de față, acreditat pe intervenții de acest fel este domnul doctor Răzvan Couți, ceilalți 10 colegi ai dânsului urmând să se specializeze în perioada următoare. (…) Vom avea și un departament de Chirurgie Robotică. Acesta va fi coordonat tot de domnul doctor Răzvan Couți și va funcționa în cadrul Secției de Chirurgie Generală. Țin să precizez că suntem printre primele trei spitale publice din România care vor opera pe un asemenea sistem, primul care a devenit funcțional fiind cel din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița. Mă bucur foarte mult că eforturile pe care noi le-am făcut de-a lungul anilor sunt încununate de prezența unor medici tineri, ultra-specializați, care vor oferi aici, la noi acasă, servicii medicale de cea mai bună calitate pentru pacienții care au nevoie de astfel de servicii. Sunt foarte bucuros că s-a întâmplat acest lucru și îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru asta!”, a adăugat Emil Radu Moldovan.
La rândul său, medicul Răzvan Couți, a punctat: ”Visul acesta a început în urmă cu mai mulți ani, dar anul trecut, în urma unei situații cu care s-a confruntat cameramanul bistrițean Marius Rus, am constatat că este necesar să avem și în sistemul public așa ceva, adică chirurgia robotică să nu rămână o chirurgie de lux. (…) Chirurgia în general la Bistrița va intra într-o nouă eră, în era minim invazivă robotică. Pe scurt, o să sintetizez la ce ne ajută astfel de sisteme robotice. Mesajul este următorul: chirurgia robotică produce mult mai puține ravagii decât celelalte tipuri de chirurgii”.
Medicul Răzvan Couți a și realizat miercuri prima intervenție chirurgicală folosind noul sistem.
”În ceea ce privește prima intervenție realizată cu acest robot, pot să spun că este vorba despre un pacient de 74 de ani, cu o tumoră la nivelul rinichiului la care an efectuat o nefrectomie parțială, adică nu am scos tot rinichiul care era invadat de cancer, ci doar tumora din rinichi și am reconstruit rinichiul, cu timp de ischemie zero. Nu am fost nevoiți să oprim aportul arterial în rinichi”, a spus dr. Răzvan Couți, care speră că în viitor se va ajunge ca în fiecare zi să fie realizate două operații cu ajutorul acestui sistem.
Întrebat dacă vor fi decontate costurile intervențiilor chirurgicale realizate cu acest nou sistem de către Casa de Asigurări de Sănătate, președintele Emil Radu Moldovan a explicat că acest cost nu va fi decontat în totalitate de CAS, dar va fi susținut și din bugetul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița și din fondurile alocate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
”Ceea ce este cel mai important este că pacienții care până ieri trebuiau să plătească 15.000 de euro pentru astfel de intervenții, nu vor mai fi nevoiți să facă acest lucru. Intervenția devine gratuită de astăzi. (…) Cel mai important nu este cât costă – este treaba noastră să găsim soluții. Cel mai importanți sunt medicii și toți cei care vor ajunge să beneficieze de aceste servicii a mai punctat Emil Radu Moldovan.
Investiția în achiziția noului sistem a fost de 3,5 milioane de euro.