Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a participat, vineri, la o întâlnire cu directorii creșelor, grădinițelor și unităților de învățământ gimnazial și preuniversitar din oraș, discuțiile vizând stadiul pregătirilor pentru începerea noului an școlar.
”La școlile care nu se află în reabilitare, au fost soluționate toate situațiile care ar fi putut pune probleme. Am fost și în teren pentru a vedea câteva unități. Intervențiile pentru reparații curente și igienizare au fost efectuate, iar spațiile dedicate procesului educativ sunt gata să-i primească pe elevi și profesori. Suma alocată investițiilor în infrastructura didactică este de aproximativ 60 milioane de lei, dar așteptăm deschiderea unor linii noi de finanțare pentru alte proiecte dedicate unităților de învățământ”, a spus primarul Ioan Turc.
Edilul Bistriței a completat că există și obiective aflate în plin proces de reabilitare și modernizare, unde e încă necesară desfășurarea unor cursuri în schimburi, acestea având în prezent următoarele stadii de realizare a investițiilor:
- Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” (corpurile A, B, C) – 30%:
- Colegiul Național „Liviu Rebreanu” (corp A) – 40%;
- Liceul de Muzică „Tudor Jarda” – 60%;
- Liceul Tehnologic de Servicii – 60%;
- Școala Gimnazială nr. 1 – 76%.
”Disconfortul elevilor, părinților și cadrelor didactice creat de șantierele de la Gimnazială 1 și Liceul de Servicii va lua sfârșit din semestrul 2, atunci când procesul educațional va fi reluat în școli modernizate. Pe de altă parte, deficitul de spații în creșe, grădinițe și școli își va găsi rezolvare și prin amenajarea unor suprafețe suplimentare, ce vor fi disponibile la finalizarea lucrărilor de reabilitare a unor unități”, a mai menționat Ioan Turc.
Totodată, sursa citată a mai adăugat că, pe componenta Smart, școlile și liceele din Bistrița au fost dotate cu echipamente digitale noi, necesare unui proces didactic modern, de care beneficiază 520 de clase.
”Astfel, în 2022, municipalitatea a pus la dispoziție: 594 de laptop-uri, 10 sisteme desktop cu monitor, 84 de sisteme all-in-one, 188 de camere web, 332 de camere web pentru videoconferință, 259 de proiectoare, 66 de ecrane proiecție trepied, 242 ecrane proiecție perete, 196 de table interactive, 90 de routere wireless și 3230 de tablete pentru uz școlar. Vom sprijini, în continuare, orice demers menit să asigure un nivel ridicat al actului didactic în școlile din municipiu, condiție esențială pentru creștere economică și bunăstare în comunitate”, a încheiat Ioan Turc.