Ședința Colegiului Prefectural din această lună a avut loc astăzi în sala de ședințe a Primăriei comunei Teaca, unitate administrativ-teritorială în care s-au derulat diferite investiții în ultimii ani, fie din fonduri europene, guvernamentale sau locale.
În cadrul ședinței, reprezentanții mai multor instituții direct implicate în sprijinirea dezvoltării agriculturii au prezentat rapoarte de activitate privind investițiile în acest domeniu de la nivelul județului Bistrița-Năsăud.
Astfel, potrivit Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OFIR) doar prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, în județ au fost atrase fonduri în valoare de 188 de milioane de euro, fiind depuse peste 1.500 de proiecte. Majoritatea – peste 600 – sunt pentru instalarea tinerilor fermieri, valoarea totală a proiectelor din acest punct de vedere fiind de circa 25 de milioane de euro.
De asemenea, în cadrul ședinței, reprezentanții Colegiului Prefectural au discutat despre stadiul campaniei de curățenie de primăvară, campanie aflată în plină desfășurare și care se derulează cu ajutorul autorităților publice locale.
Totodată, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud, Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară Bistriţa-Năsăud, Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud au prezentat Planul de măsuri pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, premergător şi pe timpul sărbătorilor de Paște care se apropie precum şi Planul acțiunilor de supraveghere şi control a modului de producere, depozitare, transport şi comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, pentru eliminarea factorilor de risc asupra sănătății populației.
În contextul discuţiilor din cadrul ședinței Colegiului Prefectural, au fost vizitate la final două obiective economice importante ale comunei Teaca. Primul obiectiv a fost compania Lacto-Muntean (cu 120 de angajați și procesează 4.000 litri de lapte zilnic), produce lactate și brânzeturi marca Sinelli cu materie primă colectată de la fermele din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş, dar şi de la micii fermieri individuali.
Cel de-al doilea obiectiv vizitat a fost Crama Teaca, o cramă dotată la cele mai înalte standarde de tehnologie vinicolă, cu o capacitate de producţie de 100.000 de litri pe an şi care gestionează 20 de hectare de viţă-de-vie, companii dezvoltate prin proiecte cu finanțare europeană și care au devenit adevărate mărci locale de succes.
Sursa foto: Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud