FOTO: Resfințirea Bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Rebra

În Duminica a 25-a după Rusalii (a samarineanului milostiv), 10 noiembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Rebra, Protopopiatul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, edificată între anii 1902-1903. Înfrumusețat și restaurat în ultima perioadă, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici. De asemenea, ierarhul a sfințit și noul clopot, care urmează să fie montat în turnul-clopotniță al bisericii, alături de celelalte două clopote existente.

În continuare, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud – preotul Ovidiu Sermeșan, starețul Mănăstirii Nușeni – arhimandritul Paisie Iloaie, starețul Mănăstirii Rebra-Parva – protosinghelul Chiril Zăgrean, duhovnicul Mănăstirii Salva – protosinghelul Mihail Nagy, preotul paroh Doru-Leontin Plăian, fostul paroh – preotul pensionar Teodor Nedelea, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Domnul Iisus Hristos este singura șansă pentru omenirea intrată în derivă”, arătând că milostenia și credința sunt cheia mântuirii omenirii. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să fie misionari devotați.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Sotirios”, format din studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, corul parohiei și un grup de tinere au interpretat pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Doru-Leontin Plăian a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat preotului paroh Doru-Leontin Plăian Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Ing. Daniel Scurtu a fost distins cu cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru mireni, ec. Neluța Lucreția Scurtu a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, ing. Ioan Nicolae Scurtu a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, ing. Macedon Scurtu a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, Iacob Grozav, Radu Țărmure și doamna preoteasă Oana Elisabeta Plăian au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” pentru mireni, iar Nicolae Rus, Gabriel Farcaș, Macedon Suci și Ion Vasile Rus au primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”. De asemenea, Consiliul și Comitetul parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului.

Scurt istoric

Primele informații referitoare la o comunitate ortodoxă în comuna Rebra, județul Bistrița-Năsăud, sunt menționate „într-un înscris din 1654 de pe o Cazanie a lui Varlaam, completate ulterior de conscripțiile religioase din 1714 și 1733 sau de pomenirea familiei preotului Vasile și Aristina Savu într-o însemnare din 1776 pe un Triod. Domnului Viorel Rus i se datorează un volum de cercetări arhivistice, în care sunt menționați 28 de preoți”, conform Actului de sfințire a bisericii.

Biserica parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost ridicată între anii 1902-1903, în timpul păstoririi părintelui Onisim Rotaru, după un plan conceput de Andreas Mazanec, profesor la Gimnaziul Superior din Năsăud. Construcția propriu-zisă a fost realizată de Ioan Mureșan din Bistrița, pe amplasamentul unei bisericuțe de lemn datând din 1800. Iconostasul original, executat de Ștefan Romischer din Livezile, a fost donat Muzeului Grăniceresc din Năsăud. De-a lungul timpului, biserica a fost restaurată de mai multe ori. Ultima resfințire a lăcașului a avut loc pe 1 octombrie 1995, fiind oficiată de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Începând cu 2022, părintele paroh Doru-Leontin Plăian, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local, dar mai ales al enoriașilor săi, a demarat lucrări de consolidare la biserică, prin construirea unui zid de susținere din beton armat. Printre celelalte lucrări efectuate se numără înlocuirea cafasului de lemn cu unul din beton, amenajarea unei camere de spovedanie, instalarea încălzirii prin pardoseală, placarea pardoselii cu marmură de Rușchița, înlocuirea iconostasului cu unul din lemn de stejar, realizat de Viorel Mihiș din localitatea Baba, și diverse lucrări de înfrumusețare a interiorului și exteriorului bisericii, inclusiv placări cu piatră, renovarea anexelor, înlocuirea porții din curtea bisericii cu una inspirată de modelul din 1876 al unei porți expuse la Muzeul Grăniceresc din Năsăud și achiziționarea unui nou clopot. În urma acestor ample lucrări, la data de 10 noiembrie 2024, biserica a fost resfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!