An de an, ziua de 9 octombrie este dedicată victimelor Holocaustului, fiind o zi în care sunt comemorați evreii care au fost deportați în perioada nazistă în lagărele de concentrare. La Bistrița, această zi a fost marcată în avans de Comunitatea Evreilor din Bistrița-Năsăud.
Vineri, la Monumentul Deportaţilor din municipiu, autoritățile au organizat o reuniune simbolică, la care au participat atât reprezentanți ai comunității evreiești, cât și reprezentanți ai unor instituții publice din Bistrița-Năsăud.
Printre cei care au luat parte la eveniment s-au numărat și prefectul județului, Stelian Dolha, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, care au transmis câte un mesaj.
”Holocaustul reprezintă un capitol întunecat al istoriei, care a produs suferință și durere multor oameni și care, din păcate, nu a ocolit nici județul nostru. În iunie 1944, peste 6.000 de evrei din Bistrița-Năsăud au fost luaţi din casele lor pentru a fi deportaţi în Germania. Mame cu copii mici, vârstnici, bolnavi, toți au cunoscut suferința. Mulți dintre ei au murit în condiții inimaginabile. Avem datoria morală să le păstrăm amintirea în inimile noastre. În același timp, doresc să îmi exprim compasiunea față de cei care au supraviețuit sau au pierdut pe cineva drag. Ziua de 9 octombrie este una în care trebuie să condamnăm categoric antisemitismul, în toate formele sale”, a spus Stelian Dolha.
”Ororile din anul 1944, când mii de bistrițeni au fost exterminați la Auschwitz și Birkenau, sunt mereu vii în mentalul colectiv, iar curajul unor oameni care au contribuit la creșterea urbei noastre și apoi au devenit victime tragice ale unei orânduiri totalitare nu trebuie vreodată uitat. Cunoașterea istoriei ne ajută să fim mai înțelepți și să nu retrăim drame absurde ale umanității pe care spiritul paneuropean al prezentului le-ar cataloga drept imposibile”, a transmis Ioan Turc.
La Monumentul Deportaților a fost depusă și o coroană de flori în memoria evreilor.
Anul acesta se împlinesc 77 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele de la Auschwitz și Birkenau.