FOTO-VIDEO: Adrian Solcan și-a expus creațiile, la BRIKADA! O expoziție cu vânzare despre Bistrița abstractă !

adrian solcan

Adrian Solcan și-a expus  astăzi ultimele creații ce pot fi admirate în cadrul localului BRIKADA, de pe Pietonal. Picturile pe pânză au fost realizate în ultimii 3 ani, folosind tehnici și materiale mixte.

Atmosfera a fost super-relaxantă iar vernisajul non-conformist a fost prezentat de Vasile Duda, cel care i-a fost diriginte la Liceul de Arte Corneliu Baba.

Lucrările lui Adrian Solcan, inspirate de „Gustavi”: Klimt și Jung!

Pasionat de pictură și psihologie, Adrian Solcan și-a inspirat lucrările din creațiile pictorului Gustav Klimt și ale psihologului Gustav Jung, încercând să transmită stările de spirit avute la momentul respectiv.

Fiecare dintre lucrări a fost realizată în diferite etape ale vieții, în ultimii 3 ani de zile. Fie ca au fost momente de furie pe care am exprimat-o prin textură, prin culoare . A fost într-un fel terapeutic tot ce am făcut eu aici… Ca o altă explicație ar fi amprenta unui artist și a unui psiholog. Întâmplarea face să-i cheme pe amândoi Gustav, respectiv Gustav  Klimt și Carl Gustav Jung.. urmărind depsre viața lor, despre trăirea lor și cum au ajuns  ei la creație aici și m-au insprat. – a spus Adrian Solcan.

Vasile Duda i-a fost diriginte lui Solcan și pe clasa a XII-a i-a acordat o utimă notă: un 4! Peste ani, profesorul prezintă expoziția elevului său!

Adrian Solcan și-a amintit de ultima notă acordată de Vasile Duda: o notă de 4 pe care și acum o ține minte. Fostul diriginte a fost prezent în calitate de curator, la expoziția elevului său!

https://youtu.be/Byonp9ee_I8

„Lucrările se potrivesc în spațiul acesta… Temele pe care Adi și le-a ales sunt aproape de Bistrița, cumva.Vedem aspecte din orașul nostru. Poate nu ne-am gândit că în culori pe care și le-a ales artistul, dar cred că recunștem amprente din Bistrița. Adrian a terminat Liceul de Arte Corneliu Baba, NU s-a regăsit în direcția aceasta și a găsit alte direcții pe care le-a urmat, dar se pare că acestă sensibilitate a artelor a rămas aproape de el și prin oraș a găsit acele unghiuri pe care să le pună în valoare și să le transmită și nouă prin intermediul lucrărilor sale.

Dacă vorbim de imaginație, poate ar trebui să găsim atmosfera,  lucrurile pe care nu le vedem, dar le simțim…  Cum putem să pictăm emoția unei întâlniri? Aceea că ne-am întâlnit aici…. E o emoție ce NU poate fi niciodtă  expusă printr-o singură imagine vizuală … va fi destul de sec acest moment dacă îl privim strict prin dimensiunea vizuală așa cum se vede prin pelicula unui aparat de fotografiat, să zicem. Artistul vine și așează o culoare care ar putea să-i poarte emoțiile și înțelegem de unde acel roșu intens și acel verde intens care poartă acea energie cromatică și în același timp subliniază și emoția noastră!  

Poate aceasta este partea frumoasă a artei , că NU rostește lucrurile până la capăt, ci ne lasă să le descoperim.

Ne putem bucura de spectacolul vizual pe care artistul ni le-a propus, ne putem apleca și asupra elementelor vibrate din zona emoției, dar în același timp ar trebui să-i urăm aibă succes și să NU uite să șlefuiască această dimensiune frumoasă pe care a primit-o și a conturat-o la Liceul de Arte și care se pare că-l urmărește toată viața! Așa că va trebui să aibă grijă de ea… felicitări și la mai mare!”– a spus Vasile Duda.

De ce a ales sa expună la BRIKADA,de pe Pietonal!

Mi-am dorit foarte mult să fiu aproape de stradă, cu acces direct. Știu că localul are mai tot timpul ușile deschise… Întotdeauna ești întâpinat cu zâmbete aici. Spațiul e puțin atipic, am ieșit din tipare, dar multe lucrări au fost gândite pentru spațiul de felul acesta. Mereu am venit cu ideea asta…. Arta trebuie să fie accesibilă, să fie la nivelul privitorului. Temele abstracte le-am folosit întrucât te provoacă…

Încercăm să susținem orice artist local, orice mișcare mai nonconformistă, mai creativă… Adrian ne-a ajutat foarte mult să-și expună lucrările la noi. – a spus Matei Morariu, managerul localului Brikada.

Ce zice Solcan despre propriile creații!

Cu cât te uiți mai mult, cu-atât vezi mai multe valențe. Am dorit să ies din zona reprezentării exacte a realității și am căutat elemente, pe care le-am descompus și le-am recompus. Am folosit substitut. Pentru că asta mi-am dorit: privitorul să intre într-un proces: cu cât te uiți mai mult, cu-atât vezi noi valențe, noi dimensiuni. – a spus Adrian Solcan.

La vernisajul de pe Pietonal, alături de Adrian  Solcan au fost membrii famliei, prieteni și diverși colaboratori. Expoziția este cu vânzare, iar prețurile variază între 50 – 150 de euro.

error: Content is protected !!