Extensia Bistrița a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureş a marcat, luni, deschiderea anului universitar 2022 – 2023 cu o festivitate la care au participat conducerea universității, reprezentanți ai Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și ai Spitalului Județean de Urgență Bistrița și studenți. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural Dacia din municipiul Bistrița.
După intonarea imnului ”Gaudeamus Igitur”, rectorul UMFST Târgu Mureş, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a prezentat, în deschiderea manifestării, structura universității. Acesta a spus că UMFST Târgu Mureș este formată din șapte facultăți, iar extensia de la Bistrița aparține de Facultatea de Medicină.
De asemenea, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a adăugat că anul universitar va începe la Bistrița cu un singur program de studiu – cel de Asistență Medicală Generală, dar din anul universitar următor aici vor funcţiona două programe noi.
”Senatul Universității din Târgu Mureș a hotărât ca, începând cu anul universitar 2023 – 2024, să mai înființăm încă două programe de studii la Bistrița – unul de Tehnică Dentară şi un program de Asistent de Farmacie. Prin programul pe care îl deschidem astăzi și prin cele două de anul viitor ne dorim să creăm în Bistrița un centru universitar, un satelit al universității, dar la aceleași standarde de calitate. Ne dorim acest lucru pentru că aveți o infrastructură foarte bine pusă la punct, pe care o apreciem și o invidiem, aveți o resursă umană foarte bună și care este în formare și aveți viziune și curaj și pentru acest lucru trebuie să felicit autoritățile locale – Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Vrem să construim în Bistrița și un corp profesoral care să includă și resursa umană locală. (…) Am venit la Bistrița și vom rămâne aici pentru a dezvolta. (…) În salut pe cei 100 de studenți boboci de la Bistrița”, a spus prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, care a prezentat și echipa de conducere a UMFST din Târgu Mureș.
La rândul său, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMFST Târgu Mureș, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, a explicat că au fost disponibile 100 de locuri pentru programul de studiu de la Bistrița, dar concurența a fost mare pentru acestea.
”Este un moment istoric. Bistrița a devenit centru universitar medical. Prin inițierea programului de studiu Asistență Medicală Generală la Bistrița, legătura dintre Târgu Mureș și Bistrița a devenit una extrem de puternică. (…) Cel mai bun feedback pentru eforturile depuse a fost numărul mare de candidați – peste 200 de candidați pe 100 de locuri, toate acestea fiind ocupate la prima sesiune de admitere din luna iulie. Un alt lucru remarcabil este interesul pe care comunitatea medicală bistrițeană l-a arătat pentru acest program de studiu. Peste 30 de medici primari și specialiști, doctori în științe medicale sau doctoranzi, doresc să se alăture cadrelor didactice de la Târgu Mureș. De asemenea, Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților din filiala Bistrița-Năsăud au susținut de la început acest proiect”, a spus prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi.
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a prezentat cele mai importante investiții realizate la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, printre care modernizarea Unității de Primiri Urgențe, amenajarea unui heliport pe terasa superioară a spitalului, reabilitarea mai multor secții ale unității medicale și așa mai departe. Șeful administrației județene a precizat că valoarea totală a investițiilor din ultimii ani se ridică la circa 50 de milioane de euro, iar toate acestea au dus și la atragerea de resursă umană nouă. Un număr de 96 de medici tineri au ales să își desfășoare activitatea la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
”E un moment istoric astăzi la Bistrița. (…) Vom continua să dezvoltăm sistemul de sănătate din Bistrița-Năsăud și de azi încolo vom face acest lucru în parteneriat cu UMFST Târgu Mureș. Ne dorim să le putem oferi cetățenilor județului servicii medicale de cea mai bună calitate”, a spus Moldovan.
Mai mult, președintele CJ Bistrița-Năsăud a adăugat că administrația județeană intenționează să amenajeze un campus universitar, o astfel de investiție aflându-se în pregătire, valoarea ei fiind estimată la circa 10 milioane de euro.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a punctat că acest parteneriat cu UMFST este unul extrem de important pentru că, în opinia sa, ”nu poți face performanță dacă nu investești și în resursa umană”.
”Suntem un spital de urgență mic, dar cu ambiții foarte mari, un spital care vrea să arate performanță. De ce facem ceea ce facem? O facem pentru că ne dorim să arătăm că sistemul public de sănătate poate și nu are nicio scuză să nu o facă. Se poate face performanță în sănătate. Cum? Așa cum o facem noi, încheind parteneriate puternice. Primul parteneriat puternic pe care l-am încheiat a fost cel cu Consiliul Județean, scopul acestuia fiind de a dezvolta infrastructura medicală. Cel de-al doilea parteneriat a fost cu UMFST Târgu Mureș. (…) Deschiderea acestei extensii înseamnă un pas înainte și pentru medicii spitalului. Deja 30 de medici din cadrul spitalului vor avea integrare în învățământul universitar, iar un nou pas al nostru va fi acela de a tinde spre a fi Spital Clinic Județean de Urgență”, a mai spus Gabriel Lazany.
La finalul festivității, rectorul UMFST a declarat deschis noul an universitar 2022 – 2023 și le-a urat succes celor 100 de studenți care au ales să îmbrățișeze această carieră.