Printr-o ceremonie organizată în Piața Petru Rareș, autoritățile din Bistrița-Năsăud au marcat 32 de ani de la Revoluția din 22 decembrie 1989, ziua în care românii au strigat ”azi ne-am luat rația de libertate”.
Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății s-a desfășurat la Monumentul Revoluției din Piața Petru Rareș din Bistrița și a constat într-o ceremonie militară și religioasă, printre participanții la eveniment numărându-se și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, primarul Bistriței, Ioan Turc, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor publice din județ și militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistrița. De asemenea, nu au lipsit nici reprezentanții Asociaţiei revoluționarilor din Bistrița.
”Au trecut 32 de ani de la acele evenimente, 32 de ani în care lucrurile s-au schimbat mult. Dacă pentru istorici, pentru politologi, pentru sociologi dezbaterea lovitură de stat versus revoluție continuă, cei care au fost în linia întâi la Timișoara, la București, la Sibiu, inclusiv la Bistrița, chiar dacă aici nu a fost cu vărsare de sânge, sunt convins că toți acei oameni aveau convingerea că participă la niște evenimente revoluționare, care vor schimba țara din temelii. Și, într-adevăr, țara s-a schimbat. Cel mai mare câștig pe care îl avem este instituirea în țara noastră a unui regim democratic, bazat pe alegeri libere. Avem partide politice și totuși foarte mulți oameni buni nu vin către partidele politic. Avem alegeri libere, dar participarea la vot este de foarte multe ori una scăzută. Avem minister al Transporturilor și companie pentru drumuri și autostrăzi, dar nu avem autostrăzi. Avem ministere sociale, dar și foarte multă inechitate. Avem foarte multe dezbateri, dar nu suntem o țară de opinie publică. Mai avem cu adevărat foarte multe lucruri de făcut. E nevoie de un salt în materie de calitate a vieții și de credibilitate, un salt la nivel național și categoric la nivelul tuturor localităților țării. Acest salt, cred eu, nu se poate face fără o importantă doză de patriotism, fără acest combustibil fără de care un pas mare înainte este imposibil. Cred că acel patriotism curat pe care l-au avut românii în 1848, când s-au descoperit ca națiune, pe care l-au avut în 1918, când au făurit România Mare, pe care l-au avut în 1968, atunci când regimul comunist susținut de popor s-a opus invaziei Cehoslovaciei de către ruși sau patriotismul din 1989 poate fi reiterat. Despre acest gen de patriotism vorbesc, absolut posibil și absolut necesar. Glorie eternă tuturor celor care și-au sacrificat viața pentru libertate și Dumnezeu să ne ajute să ne împlinim gândurile”, a spus în discursul său primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a transmis un mesaj: ”Acum 32 de ani, ideea democrației și-a găsit puterea de a exista în țara noastră, printr-o revoluție a românilor care au înțeles că regimul acela sumbru trebuie să-nceteze să existe, locul lui fiind doar în file de istorie și-n amintiri. Au fost oameni ce au pus libertatea și credința deasupra sacrificiului și durerii, știind că o revoluție este o luptă pe viață și moarte între trecut și viitor. De aceea avem datoria să omagiem sacrificiul eroilor noștri revoluționari prin păstrarea și respectarea democrației. Nu doar azi, de Ziua Revoluției Române și Libertății, ci în fiecare zi, căci acei români plămădiți din curaj ne-au schimbat destinul, fiind sursa transformărilor profunde ce definesc România prezentului. Nu vă vom uita niciodată, cu viața voastră ați dat viață liberă țării, învingând un sistem ce părea de neînvins! Vă mulțumim pentru că ați luptat pentru noi, înțelegând că unitatea poate să aducă libertatea. Recunoștință veșnică eroilor Revoluției Române! Dumnezeu să apere România și pe noi toți!”.
De asemenea, prefectul Stelian Dolha a transmis: ”În ziua de 22 decembrie 1989, la Bistrița, muncitorii din zona industrială și-au riscat viața și libertatea și au mărşăluit până în Piața Petru Rareș, în faţa actualului Palat Administrativ. Aici s-au adunat mii de oameni, însuflețiți de același crez, deși nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu. În orașul nostru nu au existat victime, însă prețul plătit de țara noastră în decembrie 1989 a fost unul imens: viețile a 1.142 de oameni și peste 3.000 de răniți. Avem responsabilitatea ca flacăra pe care au aprins-o acești martiri ai libertății să n-o lăsăm să se stingă niciodată”.
Prin acest eveniment, autoritățile au adus un tribut eroilor din ’89 care au schimbat radical istoria României.
FOTO: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud