Autoritățile din Bistrița-Năsăud au marcat vineri, printr-o ceremonie organizată în Piața Petru Rareș din municipiul Bistrița, cei 34 de ani de la Revoluția din 22 decembrie 1989.
Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății s-a desfășurat la Monumentul Revoluției din Piața Petru Rareș și a constat într-o ceremonie militară și religioasă.
Printre participanții la eveniment s-au numărat și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, vicepreședinții Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără și Ciprian Kecskes Simionca, primarul Bistriței, Ioan Turc, viceprimarul Sorin Hangan, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor publice din județ, militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistrița și reprezentanți ai Asociației 22 Decembrie 1989 Bistrița.
În deschiderea evenimentului, un sobor de preoți a oficiat o slujbă, urmată de alocuțiuni ale oficialităților locale.
Prefectul Teofil Cioarbă a transmis mesajul premierului Marcel Ciolacu cu prilejul acestei zile.
”Revoluția Română din Decembrie 1989 a fost momentul în care idealul libertății a învins teroarea puternic instaurată în rândul populației. Românii au înfruntat cu mult curaj și hotărâre regimul comunist, unii dintre ei, cu prețul vieții, pentru a-și redobândi drepturile și libertățile fundamentale. Strigătul timișorenilor împotriva dictaturii comuniste, mai puternic decât gloanțele, a răsunat în mai multe orașe din România. Oameni din toate colțurile țării au ieșit să își ceară dreptul la o viață mai bună, iar dorința de libertate a înfruntat răspunsul violent al comuniștilor. Avem datoria morală față de toate victimele inocente care și-au pierdut viața și față de cei care, la Revoluția de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, să nu permitem distorsionarea faptelor trecutului. Mulți dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile așteaptă încă să li se facă dreptate. Ei și întreaga societate românească trebuie să cunoască adevărul istoric pentru a înțelege trecutul. Iar pentru a ne proiecta corect viitorul, este nevoie să educăm tinerele generații în spiritul libertății, toleranței, conștiinței democratice și combaterii tendințelor extremiste și xenofobiei. Tinerii care anul viitor vor merge prima dată la vot trebuie să știe că au acum această libertate pentru că o mână de curajoși din generația părinților lor au înfruntat gloanțe în urmă cu 34 de ani. Exprimarea liberă a opiniilor, opțiunea dialogului, firești și necesare într-o democrație, nu ar fi fost posibile fără înlăturarea regimului comunist opresiv. Libertatea, o componentă firească a societății noastre, trebuie, însă, protejată permanent pentru memoria trecutului și siguranța viitorului european al României”, a transmis prefectul Teofil Cioarbă.
La rândul său, primarul Ioan Turc a spus: ”Comemorăm 34 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989. Astăzi, în primul rând, îi omagiem pe toți cei care au luptat și s-au jertfit de-a lungul perioadei comuniste, în vremurile grele pentru ca această țară să devină mai bună, mai dreaptă. În al doilea rând, astăzi ne gândim mai profund la momentul 1989. Ne amintim de unde am plecat și de ce au fost necesare atât de multe sacrificii pentru ca astăzi să putem spune: da, România este într-o stare cu mult mai bună. Știu, sunt români care încă sunt nostalgici după regimul comunist și nu o spun ca și blam, ci este o realitate pentru că asimilează regimul comunist cu un fel de stabilitate economică în primul rând. Știm că atunci un absolvent primea un loc de muncă, un apartament, anumite lucruri necesare care îi confereau o anumită portanță economică, dar totuși regimul comunist a mai însemnat și altceva – o cenzură puternică. Știm că nu aveam dreptul, noi, românii, să călătorim în afara granițelor țării, decât în statele comuniste, dar în ultima perioadă foarte greu și acolo. Drepturile civile și politice erau fie ignorate, fie încălcate grosolan. Penuria de alimente, medicamente, combustibil era o realitate. Frigul din apartamente, întunericul din apartamente, din case erau o realitate. Astăzi ne gândim și la drumul pe care l-am parcurs și la ceea ce ar trebui să facem în viitor pentru ca țara noastră să propășească și să se dezvolte și cred că se cuvine să spunem că, cu toate poticnelile, împotriva tuturor sincopelor, am făcut pași importanți. Suntem țară membră NATO, suntem țară membră a Uniunii Europene. NATO înseamnă pentru România securitate, siguranță. Uniunea Europeană înseamnă pentru România o viață mai bună. Pentru ca progresul economic și țara noastră să fie asigurate, cred – și este punctul meu de vedere, poate subiectiv – că avem obligația de a ne prezerva identitatea națională în convergență cu valorile Uniunii Europene. Și cred că nu este doar preocuparea noastră, a românilor, ci cred că este o preocupare la nivel european. Tot astăzi cred că se cuvine să mai spunem câteva lucruri. Valorile sunt importante. Și mă refer în primul rând la oamenii publici. Onoarea este importantă, nu poate fi ignorată. Nu avem dreptul de a folosi orice fel de metode pentru a atinge scopurile. Și încă un lucru extrem de important: putem fi adversari politici, putem fi competitori politici, dar dușmani niciodată. Cu deplină încredere în viitorul acestei comunități, al acestui oraș, al acestui județ și în viitorul țării noastre, vă doresc tuturor pace multă și un Crăciun binecuvântat!”.
Un mesaj a transmis și președintele Asociației 22 Decembrie 1989 Bistrița, George Avram. ”Astăzi, la 34 de ani de la victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, cu respect ne aducem aminte de acei tineri care au ieșit în stradă neînarmați, cu piepturile goale, cu un singur ideal: răsturnarea regimului totalitar și o viață mai bună pentru ei și pentru urmașii lor. Acești tineri au fost întâmpinați cu gloanțe ucigașe, care au curmat viața a mii de manifestanți din întreaga țară. La 34 de ani de la acel moment, ne revine tuturor obligația de a le cinsti memoria, de a le păstra vie amintirea și de a îi pune la loc de cinste în istoria neamului românesc pentru jertfa lor supremă și faptele lor de curaj, contribuind astfel a victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, care s-a soldat cu peste 1.100 de morți, 3.352 de răniți și peste 5.000 de familii afectate. Acest monument în fața căruia ne aflăm este semn de aducere aminte și de recunoștință față de jertfa eroilor martiri din Decembrie 1989 și mai arată faptul că și la Bistrița a fost o revoluție”, a spus în discursul său George Avram.
Ulterior, la Monumentul Revoluției din Piața Petru Rareș a fost depusă o coroană de flori.
Prin acest eveniment, autoritățile au adus un tribut eroilor din ’89 care au schimbat radical istoria României.