Bistrițeni de toate vârstele, de la copii până la seniori, s-au adunat, joi, în Piaţa Centrală din municipiul Bistriţa, lângă statuia poetului Andrei Mureşanu, pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.
Manifestările au debutat cu un ceremonial religios şi militar, la care au participat, printre alţii, parlamentarii Daniel Suciu, Bogdan Ivan, Lorant Sas, Ovidiu Florean, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Mica Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, însoţit de cei doi vicepreşedinţi – Camelia Tabără și Ciprian Kecskes Simionca, primarul Bistriţei, Ioan Turc, viceprimarii Sorin Hangan și Călin Stan, locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistrița, colonel Florin Ștefănescu, protopopul ortodox de Bistriţa, Alexandru Vidican, precum și şefi de instituţii deconcentrate.
După intonarea Imnului Naţional şi ceremonialul religios, primarul Bistriţei, Ioan Turc, le-a vorbit celor prezenţi, în discursul său, despre semnificația zilei de 1 Decembrie. Ioan Turc a mai anunțat că municipiul Bistrița se va înfrăți astăzi cu două orașe din Republica Moldova.
”Ziua de 1 Decembrie are o semnificație care nu se va termina niciodată. Ea ne arată nouă, românilor, de ce suntem în stare atunci când ne urmărim idealurile cu consecvență, perseverență, spirit de sacrificiu și inteligență. Anul acesta, Ziua Națională, la Bistrița, are un plus de greutate. Orașul nostru este gazdă pentru două delegații din Moldova, de dincolo de Prut, din orașele Soroca și Ungheni. În această seară, într-o ceremonie festivă, vom semna acordurile de înfrățire dintre orașele noastre”. (…) Avem nevoie de idealuri, idealurile ne fac o națiune. Fără idealuri am fi doar un popor! Trăiască România! Trăiască românii! Trăiască bistrițenii! La mulți ani!”, a spus Ioan Turc.
Oficialităţile locale au depus o coroană de flori la statuia poetului Andrei Mureşanu, momentul fiind urmat de mult așteptata paradă militară, acțiune la care au participat circa 400 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Apărării Naționale, dar și aproximativ 50 de mijloace tehnice aflate în dotarea instituțiilor.
Astfel, prin faţa bistriţenilor au defilat militarii Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistriţa, urmaţi de personal şi tehnică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița, Penitenciarului Bistriţa, Direcţiei Judeţene de Informaţii și Poliţiei Locale Bistriţa.
Manifestările s-au mutat apoi pe pietonalul din zona centrală a Bistriței, unde în această după-amiază va avea loc un spectacol de muzică militară, folclorică și folk.
Activitățile dedicate Zilei Naționale a României vor continua în fața Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, unde este programat un spectacol susținut de Gașca Zurli, urmat de aprinderea iluminatului festiv de iarnă și în Piața Petru Rareș din municipiu.
De asemenea, de la ora 17:30 va avea loc retragerea cu torțe a militarilor bistrițeni, pe traseul Piața Unirii (Protopopiatul Ortodox) – Piața Petru Rareș.
Manifestările de Ziua Națională a României se vor încheia la ora 18:00, la sediul Primăriei Bistrița, unde va avea loc o ședință solemnă a Consiliului Local Bistrița, moment festiv în care se vor semna acorduri de înfrățire cu două orașe din Republica Moldova – Ungheni și Soroca.
Anul acesta s-au împlinit 104 ani de la Marea Unire din 1918. Pe 1 Decembrie 1918 a avut loc Adunarea de la Alba Iulia, în care s-a votat în unanimitate unirea regiunilor Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș cu România.