FOTO/VIDEO: Ceremonial la Bistrița, în memoria victimelor Holocaustului. ”Celor care nu au vizitat Auschwitz-ul, le sugerez să o facă pentru a vedea adevărata dimensiune a cuvântului Holocaust!”

 

 

Comunitatea Evreilor din Bistriţa-Năsăud şi Primăria municipiului Bistriţa au organizat joi, 10 octombrie, într-un cadru restrâns, un ceremonial de comemorare a victimelor Holocaustului.

Ceremonialul a avut loc începând cu ora 12:00, la „Monumentul Deportaţilor” situat pe strada General Grigore Bălan, în faţa Sinagogii din Bistriţa.

La eveniment au participat reprezentanți ai comunității evreiești, precum și ai autorităților județene și locale.

Ceremonialul a debutat cu scurte alocuțiuni susținute de cei prezenți, printre care și Natalia Țigăuan, secretar al Comunităţii Evreilor din Bistriţa. Aceasta a făcut un scurt istoric al zilei de 9 octombrie, când în România este marcată Ziua Holocaustului. Totodată, Natalia Țigăuan a vorbit și despre termenul Holocaust, care ”coincide cu uciderea a aproximativ 6 milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Programul de exterminare a evreilor a fost plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia. Între victime, s-au numărat si 1,5 milioane de copii, iar totalul lor a reprezentat circa două treimi din cei nouă milioane de evrei care trăiau anterior în Europa continentală”. 

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/624245674769576/

Natalia Țigăuan a ținut să transmită și un mesaj în încheierea alocuțiunii sale.

”În încheiere am o recomandare. Cei care au vizitat lagărele din Auschwitz și Birkenau să povestească cunoscuților și copiilor ce au văzut acolo, iar celor care nu au fost, le sugerez să meargă și să vadă adevărata dimensiune a cuvântului Holocaust”, a încheiat Natalia Țigăuan.

La rândul său au transmis mesaje și viceprimarul municipiului Bistrița, Adrian Gelu Muthi, dar și managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Gavril Țărmure, prezenți la eveniment fiind și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean.

După alocuțiuni, au fost depuse două coroane de flori în memoria evreilor.

În județul Bistriţa-Năsăud, circa 6.000 de evrei au fost deportaţi în iunie 1944 şi doar 10 la sută dintre aceștia au reuşit să se mai întoarcă acasă.

Anul acesta s-au împlinit 75 de ani de la deportarea evreilor din Bistrița-Năsăud în lagărele de la Auschwitz și Birkenau, prilej cu care în municipiul Bistrița a fost dezvelit un monument care poartă denumirea de ”Memorialul vieții”. Acesta cuprinde peste 1.700 de nume ale tuturor familiilor din județ care au fost deportate în lagărele morții, fiind vorba despre circa 6.000 de oameni.

error: Content is protected !!