Cele mai performante companii din Bistrița-Năsăud au fost premiate, joi seara, la cea de-a 29-a ediție a Topului Județean al Firmelor, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie. Peste o mie de companii din județ au avut rezultate bune în domeniile lor de activitate și s-au clasat pe locurile I, II și III în Topul Firmelor.
În deschiderea evenimentului, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, i-a felicitat pe managerii companiilor de succes pentru că au reușit să facă față provocărilor din ultimii ani.
”Economia județului Bistrița-Năsăud, în ciuda lucrurilor pe care cu toții le-am constatat, (…) se învârte și se învârte destul de bine. Datele statistice spun lucrul acesta și vă dau câteva exemple. În anul 2022, la Administrația Județeană a Finanțelor Publice s-au depus un număr de 8.370 de bilanțuri contabile, o diferență în plus față de anul trecut de circa 500 de bilanțuri. Vizavi de cifra de afaceri înregistrată în 2022, aceasta este de circa 16 miliarde de lei, față de aproximativ 12 miliarde de lei înregistrată cu un an înainte. Aici avem o creștere de circa 26%. Cifrele spun că suntem într-o creștere chiar dacă traversăm lucruri pe care nu aș fi dorit niciodată să le traversăm. Vizavi de numărul de firme, vreau să vă spun că predomină microîntreprinderile. Din cele 8.370 de firme, circa 7.700 sunt microîntreprinderi. Ele au realizat o cifră de afaceri undeva în jur de 3,3 miliarde lei. Întreprinderi mici sunt în număr de 650, realizând o cifră de afaceri de 3,8 miliarde de lei. Cea mai mare cifră de afaceri au realizat-o întreprinderile mijlocii, undeva la circa 5 miliarde. Ele sunt în număr de 120. Întreprinderi mari sunt doar 9, ele realizând o cifră de afaceri de 2 miliarde lei, iar întreprinderi foarte mari sunt doar două – Leoni și RAAL – cu o cifră de afaceri de 1,8 miliarde lei”, a spus Vasile Bar.
Prezent la eveniment a fost și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care a punctat că mediul privat este inima economiei și a mulțumit companiilor bistrițene pentru că își desfășoară activitatea în județ.
”Domnul președinte Vasile Bar vă felicita pentru realizările dumneavoastră, dar eu, fără a folosi cuvinte mari, vă mulțumesc că existați. Fără dumneavoastră, fără activitatea dumneavoastră, niciun alt lucru nu ar funcționa, iar noi, cei care ocupăm funcții în diferite instituții, nu am putea să realizăm niciun proiect de dezvoltare a comunităților pe care le reprezentăm. Județul Bistrița-Năsăud este unul mic, dar foarte viu, atât din punct de vedere al mediului de afaceri, cât și al investițiilor publice. În Bistrița-Năsăud sunt companii vii, companii care ocupă locul întâi în business-ul românesc și nu numai, companii cu care ne mândrim, începând cu TeraPlast și continuând cu RAAL, Leoni, Comelf și marile companii de construcții. Pe lângă eforturile pe care dumneavoastră, mediul privat, le-ați făcut în ultimii ani pentru a dezvolta companiile pe care le reprezentanți, încercăm și noi să ținem ritmul cu dumneavoastră, să continuăm să facem investiții publice. În ultimii 10 ani, în județul Bistrița-Năsăud investițiile publice se cifrează la o sumă care spun eu că nu e de neglijat – aproximativ 1,8 miliarde de euro. Sunt sume pe care le regăsiți în investițiile publice dezvoltate de Consiliul Județean și cele 62 de unități administrativ-teritoriale, investiții care și ele au contribuit la dezvoltarea mediului de afaceri. E o perioadă complicată, o perioadă pe care nici eu – care fac politică de ceva ani – nu o înțeleg și încă trăiesc cu speranța că se vor găsi soluții ca această criză energetică să poată să fie cumva estompată pentru a depăși împreună iarna care vine. Vă doresc tuturor multă sănătate și mult succes. Sper ca statul român să vă încurce cât mai puțin”, a spus Emil Radu Moldovan.
La rândul său, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a felicitat antreprenorii din municipiul Bistrița și din județ.
”Vă felicit pentru faptul că țineți aproape. E un lucru remarcabil și pe care nu îl întâlnești peste tot. Primăria municipiului Bistrița are un portofoliu impresionant de proiecte, dar are și un portofoliu important de șantiere. Orașul este un șantier. Anul viitor vor apărea și alte șantiere, peste doi ani altele, peste trei ani la fel. Bineînțeles, unele se vor închide între timp. E un lucru cât se poate de benefic pentru mediul de afaceri pentru că firmele din Bistrița și din județ beneficiază direct sau indirect de zecile de milioane de euro. Nu vreau să enumăr proiectele pe care le avem în derulare, dar fac o singură mențiune: știu că vă confruntați cu o problemă – care de fapt nu e una locală, ci națională – privind deficitul de forță de muncă real calificată. Cred că putem face destul de multe lucruri împreună, lucruri care nu s-au făcut până acum, atât pe componenta învățământ dual, dar nu numai. Cred că avem nevoie de o mai bună conectivitate cel puțin cu comunele din jurul Bistriței. În acest context, vă spun că am semnat deja un contract pentru finanțarea unui număr de 20 de autobuze electrice prin care vom realiza conectivitatea cu comuna Livezile. Urmează un alt contract pentru alte 20 de autobuze electrice care vor realiza legătura cu comuna Șieu Măgheruș și încă 10 care vor realiza legătura cu comuna Budacu de Jos. Cred că putem să susținem mediul de afaceri bistrițean prin creșterea conectivității. Vă doresc succes în tot ceea ce faceți, vă doresc inspirație, sănătate și bucurii în familii și la locul dumneavoastră de muncă”, le-a transmis primarul antreprenorilor.
Ulterior, au fost decernate premiile din cadrul ediției 2022 a Topului Județean al Firmelor, ediție care a fost structurată pe șapte domenii de activitate: Industrie, Cercetare, Dezvoltare și High Tech, Agricultură, Silvicultură și Pescuit, Construcții, Servicii, Comerț și Turism.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, a menționat că peste 3.000 din cele 8.370 de companii care au depus bilanțuri contabile au îndeplinit criteriile de încadrare în Topul Județean al Firmelor, iar 1.026 dintre acestea s-au clasat pe locurile I, II sau III, cele mai multe fiind microîntreprinderi – 683 firme (locul I – 304 firme, locul II – 215 firme, locul III – 164 firme), urmate de întreprinderi mici – 246 firme (locul I – 144 firme, locul II – 62 firme, locul III – 40 firme), întreprinderi mijlocii – 86 firme (locul I – 60 firme, locul II – 18 firme, locul III – 8 firme), întreprinderi mari – 9 firme (locul I – 8 firme, locul II – 1 firmă) și întreprinderi foarte mari – 2 firme (locul I).
Criteriile utilizate la realizarea clasamentului au fost cifra de afaceri, profitul, rata profitului, eficienta utilizării resurselor umane, eficiența utilizării capitalului angajat, ele fiind calculate automat în baza datelor de bilanț.
De asemenea, în cadrul galei de decernare a premiilor a fost realizat și ”Topul Creativității” și ”Topul Exportatorilor”, fiind premiate 16 companii bistrițene.
Festivitatea de premiere a firmelor bistrițene a fost presărată cu momente artistice.