În Pădurea din Șesul Orheiului au înflorit brândușele, întreaga zonă fiind acoperită de un covor viu colorat. Alături de ghiocei, brândușele sunt printre primele flori ce prevestesc sosirea primăverii.
Denumită ştiințific Crocus, brândușa este o plantă perenă cu flori dintre cele mai atrăgătoare ca înfățișare și culoare. Brânduşa își face apariția în lunile martie-aprilie și înflorește până în luna mai, dar şi toamna târziu.
Această plantă face parte din familia Iris (Iridaceae) și culorile ei pot fi alb, mov, grena, galben sau combinații ale acestora.
Brândușele cresc într-o varietate de condiții, astfel că, deși sunt flori de câmp, ele pot fi plantate cu ușurință și în grădini, pentru a încânta privirile cu frumusețea lor.
Gingașele plante pot fi admirate în această perioadă în Pădurea din Șes de la Orheiu Bistriței, o rezervație naturală compusă dintr-o pădure de stejari ce adăpostește, pe o suprafață de aproximativ 80 ha, una dintre cele mai rare specii de plante din România – laleaua pestriță sau floarea de șah, care de obicei înflorește la finalul lunii martie – începutul lunii aprilie.