La Palatul Culturii din Bistrița a avut loc, duminică, un spectacol aniversar dedicat Ansamblului ”Cununa de pe Someș”, care a sărbătorit 55 de ani de activitate.
”Cununa de pe Someș este ansamblul brand al județului Bistrița-Năsăud, pentru că de aici au pornit în lume cei mai importanți soliști vocali, cei mai importanți dansatori și mai ales aici, pe scena Palatului Culturii, s-au croit istorii deosebite. Este ansamblul care a dus peste tot în lume frumusețea dansului nostru și al cântecului. La mulți ani, Cununa de pe Someș!“, a spus prezentatorul Menuț Maximinian, în deschiderea evenimentului.
Pe scena Palatului Culturii a fost invitat și primarul Bistriței, Ioan Turc, care, în mesajul său, a punctat că Ansamblul ”Cununa de pe Someș” este unul dintre cele mai ”titrate” și mai ”longevive” ansambluri din țară.
”Astăzi, aici, pe scena Palatului Culturii, celebrăm frumusețea datinilor, a portului, a cântecului popular, a jocului, omagiind tot ceea ce înseamnă ”Cununa de pe Someș”, unul dintre cele mai titrate, mai longevive ansambluri folclorice din România. În urmă cu ceva vreme, în contextul în care lucram la noua organigramă a Primăriei Bistrița, o serie de oameni, poate că nu neapărat cu un gând rău, îmi făceau propunerea să renunțăm la Ansamblul ”Cununa de pe Someș” pentru că în Bistrița trebuie să facem cultură urbană, să facem mai mult teatru, mai mult pentru promovarea muzicii culte, pentru promovarea dansului cult, a baletului. Da, sigur, este nevoie de toate, dar, în condițiile în care asistăm la un asalt împotriva valorilor tradiționale, a valorilor pe care nu demult le consideram absolute – și mă refer la familie, mă refer la credință, la datini, la noțiunea de patrie -, ar fi o greșeală cumplită să renunțăm la o nestemată a municipiului Bistrița – Ansamblul ”Cununa de pe Someș”. Noi, românii, am mai trăit perioada grele. Eu eram copil, alții erau adulți în perioada comunistă și știm cu toții că nu a fost ușor, dar, văzând ceea ce se întâmplă, cred că relativizarea valorilor fundamentale este mai gravă decât negarea unor valori pentru că una e să spui că nu există Dumnezeu și pe cale de consecință nu există Crăciun sau Paște și cu totul altceva e să spui că valori fundamentale nu sunt, așa cum se credea, imuabile, intangibile, pot fi puse oricând în discuție. Dumnezeu poate există, dar a adormit. Moș Crăciun poate fi foarte ușor înlocuit cu Moș Gerilă. Mai multe decât atât, anul trecut, la Parlamentul European, parlamentarii au primit felicitări pe care scria ”Sărbători fericite!”. Anul acesta, m-am bucur auzind că din nou li s-au dat felicitări pe care scrie ”Crăciun fericit!”. Nu știu de unde această obsesie de a îl scoate pe Dumnezeu din viața noastră, de a renunța la tot ceea ce este frumos, fundamental, la tot ceea ce este consacrat. Îmi vine în minte o poezie a lui Adrian Păunescu. Unii îl iubesc pe Păunescu, alții spun că a fost un poet prea retoric. Am să vă recit doar ultima strofă: ‘Cade din ceruri ultima filă, Fiii românilor colinde spun, Ce să vă dea vouă Moș Gerilă? Să ni-l aducă pe Moș Crăciun!’. Să vă dea Dumnezeu un Crăciun minunat, în sufletul, în casa și în viața dumneavoastră de fiecare zi și să nu uităm că valorile fundamentale pot fi atacate, dar nu mor niciodată. Și noi suntem aceia care vom sta pavăză pentru ca tot ceea ce e frumos să continue”, a spus primarul Ioan Turc.
Cu ocazia sărbătoririi a 55 de ani de activitate neîntreruptă, edilul Bistriței a înmânat Ansamblului ”Cununa de pe Someș” o diplomă aniversară din partea municipalității, în semn de aleasă prețuire pentru efortul constant de a promova valorile autentice ale folclorului.
”Nu înseamnă mult ca obiect, dar înseamnă totul ca și gest. La mulți ani!”, a mai adăugat Ioan Turc.
Managerul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Gavrilă Țărmure, a menționat că, în opinia sa, Ansamblul ”Cununa de pe Someș” a cultivat, în cei 55 de ani de activitate, cel puțin două virtuți – respectul pentru tradiții și curajul.
”Aici, în sala Palatului Culturii, este o explozie de culoare, de vivacitate, de imagine, de ritm și de vigoare. Eu cred că virtuțile cele mai valoroase pe care acest ansamblu le-a cultivat le-a lungul anilor sunt măcar două. În primul rând, respectul pentru tradiție. Prin felul lor de a fi, prin natura muncii lor și a talentului expresiv, scot în evidență ce a avut mai bun poporul acesta. În al doilea rând, vitalitatea, vigoarea, forța și curajul pe care l-au susținut într-una”, a spus Gavrilă Țărmure, care a oferit mai multe diplome de excelență membrilor coordonatori ai ansamblului bistrițean.
Publicul care a participat la spectacolul aniversar dedicat Ansamblului ”Cununa de pe Someș”, unul numeros, a avut parte de momente folclorice susținute și de tineri interpreți precum Roberta Rebrișorean, Ovidiu Rus, Marius Palage, Mădălina Oltean, Teodora Florea, Cristian Moldovan, Cristina-Livia Scurtu, Angelica Pinti, Florina Bălan, Marian Predescu, Ioana Măgherușan, Denisa Rusu, dar de pe scena Palatului Culturii nu au lipsit nici artiști consacrați precum Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Petre Petruse, Mărioara Sigheartău, Anton Todică, Ioan Lazăr sau Cornelia Ardelean Archiudean.
Ansamblu etalon al folclorului din ţinuturile Bistriţei şi Năsăudului, ”Cununa de pe Someş” a luat fiinţă în anul 1968 pe structura deja existentă a unui ansamblu întemeiat în anul 1952, devenind ansamblu profesionist în anul 2017.
Pe lângă suitele de dansuri populare specifice judeţului Bistriţa-Năsăud, ”Cununa de pe Someş” interpretează în egală măsură jocuri populare din diverse zone şi subzone etnofolclorice din provinciile istorice ale României, dispunând în acest sens şi de o costumaţie autentică pentru fiecare zonă în parte.
În cei 55 de ani de activitate, ”Cununa de pe Someş” a participat la numeroase festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale, fiind unul dintre cele mai valoroase ansambluri din ţară.