Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurişniţi, a organizat joi, la Bistrița, o dezbatere publică pe tema „Învăţământul profesional în România, realitate şi perspective”. Evenimentul a beneficiat de sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, printre cei prezenți numărându-se antreprenori, agenți economici, precum și reprezentanți ai unor instituții de învățământ din județul Bistrița-Năsăud.
”Este foarte important să atragem atenţia agenţilor economici că nu pot să rămână la această mentalitate legată de formarea cadrelor viitoare în intern fără să iasă în afară, fără să investească în educaţie, să aibă contact cu şcolile şi să realizeze aceste clase de învăţământ profesional dual pe care ni le dorim cât mai numeroase, pentru că avem un deficit foarte important de forţă de muncă. Nu avem nişte electricieni buni, nişte instalatori buni, niște zugravi buni. Nu îi găsim. În domeniul construcţiilor e o penurie de forţă de muncă calificată, pentru că se duc în vestul Europei unde sunt mai bine plătiţi. Noi trebuie să-i educăm pe aceşti tineri care pot să intre în câmpul muncii, trebuie să-i aducem mai aproape de noi, iar mediul de afaceri trebuie să investească, dacă vrea forţă de muncă calificată, altfel vom importa forță de muncă din Asia, aducem vietnamezi sau thailandezi ori alte naționalități de departe când de fapt avem tinerii noștri pe care putem să îi instruim. Prin urmare, mediul de afaceri trebuie să fie mult mai responsabil”, a declarat deputatul Cristina Iurişniţi.
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/462944654323404/
La dezbatere a participat și Monica Mureșan, secretarul general al Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, care a punctat că unele lucruri trebuie să se schimbe și la noi în țară, pe modelul altor țări din Uniunea Europeană. O altă problemă ridicată de Monica Mureșan este cea legată de faptul că sistemul de educație din România nu pregătește în prezent forța de muncă de care are nevoie mediul economic. Din acest punct de vedere au fost făcute câteva propuneri de care deputatul Cristina Iurișniți a afirmat că va ține cont.
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/1041290649572668/
De asemenea, reprezentanții companiilor participante, printre care și cei din cadrul Betak sau Polimed, au ridicat probleme legate de faptul că nu găsesc forță de muncă calificată, cu toate că se oferă salarii ”destul de motivante”. O altă problemă este și cea privind formarea elevilor, dar și faptul că mulți nu sunt dispuși să facă naveta. Unii angajatori au afirmat că au întâlnit cazuri în care candidații pentru unul dintre posturile vacante au spus că nu au făcut niciodată naveta. În plus, cei prezenți au spus că mulți dintre tineri aleg să plece în străinătate imediat după ce își finalizează studiile liceale sau profesionale.
Astfel că, în timpul dezbaterii, Monica Mureșan a făcut și câteva propuneri de care deputatul Cristina Iurișniți a spus că va ține cont în momentul în care va veni cu noi inițiative legislative în Camera Deputaților. Una ar fi aceea ca tinerii care finalizează studiile profesionale și se angajează să beneficieze de facilitatea de a nu plăti impozit pe venit o perioadă de 1 sau 2 ani.
De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost prezentat și un exemplu de bună practică în învăţământul profesional din România, fiind vorba despre Şcoala Profesională Germană Kronstadt.
Deputatul Cristina Iurişniţi a mai completat că are la ora actuală o serie de propuneri legislative pe care a vrut să le discute cu oamenii de afaceri pentru a afla punctul lor de vedere cu privire la acestea. ”Am şi câteva propuneri legislative legate de Codul fiscal şi vreau să le discut cu oamenii de afaceri, să vedem care este punctul lor de vedere, pentru că este important să existe un dialog şi să găsim cele mai bune soluţii pentru legislaţia legată de învăţământul profesional dual, aşa cum este în Germania, acolo unde 90% din învăţământ este în sistemul profesional dual. Propun ca pe domeniul fiscal profitul reinvestit să nu mai fie taxat”, a mai afirmat Cristina Iurișniți.
Aceasta a fost cea de-a treia dezbatere organizată de deputatul Cristina Iurișniți pe tema situației învățământului profesional din România.