În semn de apreciere și recunoștință pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă în creșterea calității actului medical, pentru curajul și solidaritatea manifestate în prima linie a luptei împotriva pandemiei de COVID-19, preşedintele Klaus Iohannis a decorat, joi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, mai mulţi medici şi asistente medicale din sistemul sanitar din România.
Printre cele 32 de cadre medicale cărora șeful statului le-a conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler se află și doi medici de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Managerul unității medicale, Gabriel Lazany, a anunțat că este vorba despre dr. Anca Maria Moldovan și dr. Ana-Maria Piticas.
Ceremonia de decorare a profesioniștilor din sistemul sanitar a avut loc joi, la Palatul Cotroceni.
În cadrul ceremoniei, președintele Klaus Iohannis a afirmat că experienţa acumulată în gestionarea pandemiei de COVID-19, precum şi măsurile de prevenţie vor ajuta în contracararea unor noi scenarii de risc epidemiologic.
”Mă bucur să mă reîntâlnesc cu oameni care, în ultimii doi ani, au fost atât de implicați în a salva viețile românilor. Pentru toate sacrificiile și eforturile făcute, vă mulțumesc! Am depășit o perioadă neagră a unei pandemii fără precedent și sunt încrezător că experiența acumulată în gestionarea acestei dramatice crize sanitare, precum și măsurile de prevenție pe care le avem acum la dispoziție ne vor ajuta să contracarăm eventuale noi scenarii de risc epidemiologic. În același timp, traversăm de mai bine de o lună o criză umanitară generată de agresiunea militară a Rusiei asupra unui stat suveran, o situație care-și pune indiscutabil amprenta din nou pe sistemele de sănătate ale statelor vecine Ucrainei și implicit asupra sistemului nostru de sănătate. Aceste crize sunt urgente și necesită reacție rapidă, dar nu trebuie să uităm că avem de gestionat și pandemii tăcute, precum cancerul ori bolile cardiovasculare. Sunt realități care nu pot fi ignorate, iar eforturile dumneavoastră, ale personalului medical, rămân esențiale în reducerea impactului acestor afecțiuni asupra calității vieții și bunăstării sociale. Progresul către un viitor sănătos al unei Românii puternice și solidare necesită un sistem sanitar puternic și un corp medical bine pregătit, gata să le ofere oamenilor servicii de sănătate, indiferent de context”, a spus Klaus Iohannis.
Șeful statului a mai adăugat că rezistenţa sistemului românesc de sănătate în cei doi ani de pandemie se datorează medicilor şi asistenţilor medicali și le-a mulțumit pentru întreaga lor activitate.
”Ați sacrificat multe, inclusiv sănătatea fizică și emoțională, ați pus grija față de semeni mai presus chiar și de propria viață și ne-ați demonstrat devotament, empatie și pasiune cu mult peste chemarea datoriei. Indiferent de tipul de amenințare sanitară, dumneavoastră vă aflați mereu în prima linie a luptei pentru sănătatea noastră, a românilor, și a tuturor celor care ne cer ajutorul. Abnegația și solidaritatea manifestate de dumneavoastră reprezintă o sursă de inspirație pentru noi toți. Se cuvine, așadar, să marcăm cu recunoștință aceste eforturi și să îi onorăm pe aceia care, prin modelul personal, sprijină transformarea sistemului de sănătate. De aceea, cu prilejul Săptămânii Mondiale a Lucrătorilor în Sănătate și a Zilei Mondiale a Sănătății, păstrez tradiția de a vă onora profesionalismul și curajul, precum și devotamentul dedicat protejării vieții și sănătății românilor. Îmi exprim toată aprecierea și considerația pentru solidaritatea, motivația și perseverența care vă caracterizează activitatea de zi cu zi. Vă felicit și vă doresc multă sănătate!”, a încheiat președintele Klaus Iohannis.