La sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, luni, 21 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Sângeorz-Băi II, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate până în prezent la noua biserică parohială.
De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările efectuate până în prezent la noua biserică din localitate, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, care a fost ridicată în doar trei ani și este aproape finalizată, urmând să se realizeze pictura în tehnica frescă.
În continuare, ierarhul a oficiat prima Sfântă Liturghie în acest lăcaș de cult, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud – preotul Ioan Dâmbu, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, duhovnicul Mănăstirii Salva – arhim Dimitrie Irimia, duhovnicul Mănăstirii Cormaia – protos. Nicodim Sîngeorzan, starețul Mănăstirii Pantocrator din Beclean – protos. Luca Gheberta, preotul paroh Paul Gavriloaie, care este și directorul Centrului Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia i-a îndemnat pe credincioși să se pregătească pentru praznicul Nașterii Domnului așa cum s-a pregătit Fecioara Maria odată cu intrarea în biserică.
„Maica Domnului s-a pregătit pentru nașterea Mântuitorului intrând în Templu, iar noi ne pregătim pentru sărbătoarea Nașterii Domnului intrând în postul Crăciunului. (…) Mijloacele pe care le avem la îndemână ca să ne pregătim sunt multe, dar pe primul loc este pocăința”, a spus ierarhul, atrăgând atenția asupra faptului că pocăința nu este ceea ce se înțelege în vorbirea curentă, nu înseamnă schimbarea confesiunii. „A te pocăi înseamnă asa cum spune Sfântul Ioan Damaschinul: «a te întoarce cu lacrimi și cu părere de rău de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu»”.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Sângeorz-Băi I, dirijat de preotul paroh Dacian Dumitru Șanta. La chinonic, baritonul Alexandru Chiriac și interpretele de muzică populară Oana Matei Coruți și Andreea Ursachi au cântat pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Paul Gavriloaie a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, chiriarhului i-a oferit o cruce pectorală și un engolpion, iar președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.
Pentru bogata activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat parohului Paul Gavriloaie Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Deputatului Robert Sighiartău i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni a fost oferit senatorului Vasile Dîncu, domnului Traian Ogâgău și domnului Cristian Pop.
Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” a fost acordat vicepreședintelui Camerei Deputaților – Daniel Suciu și primarului orașului Sângeorz-Băi – Cătălin Bota, iar Ordinul Mihai Vodă” a fost oferit domnului Florin Moldovan. „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului” a fost conferită domnilor Valer Avram, Vasile Borș, Gheorghe Cenușă, Traian Larionesi și Emil Șteopoaie.
De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului. În ciuda vremii ploioase, o parte din cei prezenți au asistat la Sfânta Liturghie în curtea bisericii.
Scurt istoric
Piatra de temelie a noului lăcaș de cult, pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care este și ocrotitorul spiritual al orașului-stațiune Sângeorz-Băi, a fost pusă în data de 6 august 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, iar construcția propriu-zisă a început în luna octombrie a aceluiași an.
Lăcașul este proiectat de către Pop Dumitru și Traian Costan, după unul din proiectele de biserici ce a aparținut vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan.
La data de 8 noiembrie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a sfințit cele două cruci care au fost așezate pe turlele lăcașului de cult, iar la data de 13 aprilie 2022, Mitropolitul Andrei a sfințit cele trei clopote care au fost montate în turnul clopotniță al lăcașului de cult.
Clopotele au fost achiziționate cu sprijinul unei familii de credincioși și al Primăriei Sângeorz-Băi, fiind realizate la Turnătoria „Turbonef” din Râmnicu Vâlcea. Clopotul mare are 300 de kilograme, cel mijlociu 204, iar cel mic 107 kilograme.
În prezent, lăcașul de cult este pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă.
Biserica este construită în curtea bisericii vechi, ctitorie a preotului profesor Ioan Bunea, și este afiliată Parohiei Sângeorz-Băi II. Aceasta va deservi comunitatea din stațiune, precum și tinerii care se află în tabere la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea”, aflat tot în curtea parohiei.
Comunitatea parohială este păstorită de preotul Paul Gavriloaie, care este și directorul Centrului Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din localitate.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Mitropolia Ortodoxă a Clujului, Maramuresului si Sălajului a conferit Crucea Transilvană pastorului penticostal Robert Sighiartău, ”trimisul lui Dumnezeu” în politica românească după cum singur se autodefinea, intr-o predică din anul 2019 rostită intr-o biserică penticostală din Londra: „Dumnezeu mi-a spus sa intru in politica”.
In camponia electorală din 2019 pentru alegerile prezideniale, Robert Sighiartău- la vremea respectivă secretarul general al PNL, a dus laudele pentru Klaus Iohannis la un nivel greu de imaginat: ”Este un om al cărui destin a fost scris de Dumnezeu!”
Robert Ionatan Sighiartău, pe numele său complet, este pastor penticostal, absolvent al Școlii de predicare ”Cireșarii”, și vine din celebra filieră a protestanților din fostul PD.