Graniţa dintre viaţă şi moarte este extrem de fragilă. Chiar şi câteva secunde pot face diferenţa atunci când este vorba despre o urgenţă. Acesta este și motivul pentru care Spitalul Județean de Urgență Bistrița, prin compartimentul UPU-SMURD, și-a propus să vină în sprijinul comunității bistrițene și să organizeze, în mod gratuit, cursuri de prim ajutor.
De la începutul acestui an și până în prezent, două astfel de cursuri de prim ajutor au fost organizate la SJU Bistrița, iar interesul manifestat pentru acestea a fost unul uriaș, locurile disponibile fiind ocupate în scurt timp de la deschiderea sesiunii de înscriere.
Ambele cursuri au vizat acordarea de prim ajutor pediatric, dar participații au învățat și tehnici importante care pot salva viața unui adult.
Un astfel de curs a avut loc miercuri după-amiaza, zeci de părinți ascultând cu atenție indicațiile oferite de medicul șef al UPU-SMURD Bistrița, dr. Tiberiu Tudor, și de echipa care susține aceste cursuri.
”Am format o echipă la nivelul serviciului UPU-SMURD Bistrița, alcătuită din doi medici și opt asistenți medicali. Echipa va încerca să răspundă la cât mai multe din întrebările cursanților”, a spus dr. Tiberiu Tudor.
Cursurile de prim ajutor au o durată de 4 ore, timp în care participanții află informații utile și tehnici necesare pentru a putea acționa rapid.
Astfel, cursanții au ocazia să învețe cum să acorde suportul vital de bază, cum să acționeze pentru dezobstrucția căilor aeriene, cum să intervină în cazul unor traumatisme, plăgi sângerânde sau arsuri, dar primesc și alte informații importante care uneori pot face diferența dintre viață și moarte.
Dr. Tiberiu Tudor a subliniat că aceste cursuri sunt gratuite. ”Ce facem noi aici este o muncă de voluntariat pentru comunitatea din Bistrița. Toată echipa care participă la aceste cursuri vine din timpul liber. Tot ce este organizat aici este benevol pentru cetățenii din Bistrița. Nu este contra cost”, a mai spus șeful UPU-SMURD Bistrița.
Conducerea UPU-SMURD Bistrița își propune ca pe viitor să dezvolte acest proiect.
”Ne propunem să asigurăm cel puțin două astfel de cursuri lunar – unul pentru resuscitarea copilului și altul pentru resuscitarea adultului. Ne dorim să pregătim cât mai multe persoane, în așa fel încât să poată să recunoască o situație potențial gravă, cum ar fi un bolnav în stop cardiorespirator, să facă ce trebuie și să activeze sistemul medical din urgență. (…) Pregătim și o surpriză de proporții mari pentru anul acesta. Nu pot să spun mai multe deocamdată, suntem în cursul pregătirii acestui eveniment, o să îl anunțăm la momentul potrivit”, a mai spus dr. Tiberiu Tudor.
Dr. Tiberiu Tudor este medic șef al UPU-SMURD Bistrița de circa 10 luni.