Polițiștii și jandarmii din Bistrița-Năsăud au luat toate măsurile pentru ca sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel să se desfășoare în siguranță la Mănăstirea Rebra-Parva, unde, cu ocazia sărbătoririi hramului, a fost oficiată o slujbă religioasă. La eveniment au participat numeroși credincioși.
Astfel, având în vedere numărul mare de autovehicule, mai multe echipaje formate din polițiști de la Serviciul Ordine Publică și cel Rutier au desfășurat activități pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier și preîntâmpinarea accidentelor rutiere.
Totodată, polițiștii împreună cu jandarmii au acționat și în proximitatea lăcaşului de cult pentru prevenirea oricăror fapte antisociale, nefiind înregistrate evenimente negative.
Potrivit Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Rebra-Parva, din Țara Năsăudului, cu ocazia hramului așezământului monahal.
”De la ora 10:00, la altarul de vară al mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului. După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Clujului a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Atitudine optimistă în fața marii treceri”, dându-i exemplu pe cei doi mari corifei pomeniți, Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Răspunsurile liturgice au fost date de corul de călugări al mănăstirii. La finalul slujbei, părintele stareț Chiril Zăgrean a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii. De asemenea, ÎPS Părinte Andrei le-a dăruit cărți de rugăciune tuturor copiilor și tinerilor prezenți”, precizează Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru si Pavel” din Țara Năsăudului, situată între localitățiile Rebra și Parva, a fost întemeiată în anul 1993, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, pe locul unei vechi mănăstiri (secolul XVI) care a fost desființată prin decret imperial, în anul 1782.
În anul 1994 a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, lăcaș de rugăciune ce a fost finalizat și sfințit în anul 2009.
De asemenea, mănăstirea are și un paraclis, cu hramul „Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul”, care a fost construit între anii 2017-2019, în interiorul clădirii cu utilități multiple. Pe parcursul anului 2019 a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul bisericesc Sorin Efros. Clădirea mai adăpostește muzeul mănăstirii, unde sunt expuse icoane și cărți vechi din patrimoniul așezământului. Paraclisul a fost sfințit la data de 5 decembrie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
La mănăstire viețuiesc zece monahi, în frunte cu starețul Chiril Zăgrean.
În prezent, Mănăstirea de la Rebra-Parva se ocupă de construirea Așezământului social pentru copii de la Dorolea, pus sub ocrotirea Sfântului Siluan Athonitul, care va găzdui 50 de copii orfani.
Potrivit părintelui stareț Chiril Zăgrean, finanțarea centrului social se va face exclusiv din fondurile mănăstirii și din donații.
Lucrările de construcție au început în vara anului 2020, pe un teren de 2,5 hectare, donat de familia Dedean Ioan, împreună cu fiii Bogdan şi Alin Ionuț.
Așezământul va fi compus din opt clădiri, printre care o biserică, un cabinet medical, ateliere de creație și alte anexe. În prezent, prima clădire a fost ridicată la primul nivel, iar la biserică a fost turnată fundaţia, piatra de temelie fiind pusă la data de 24 septembrie 2020, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Sursa: Darius Echim / Mitropolia Clujului