Directorul Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, Luca Mircea Chira, cel care conduce această instituție de aproximativ 30 de ani, a lansat joi, la Palatul Culturii din Bistrița, volumul ”Bistrițenii și Bistrița. Cuantificări statistico-demografice ale recensămintelor oficiale”. Lucrarea este o ”istorie în numere” și se adresează nu doar specialiștilor în domeniu, ci și celor care vor să descopere lucruri interesante și mai puțin știute despre municipiul Bistrița și despre identitatea acestuia.
”Prin scrierea acestei cărți am vrut să arăt cum cifrele sunt veritabile tablouri statistice ale unor realități ce trebuie receptate ca atare și că aceste tablouri pot acompaniate de remarcări din texte istorice, istoriografice sau literare. A fost dorința mea de a demonstra că statisticile recensămintelor devin elemente de tezaur istoric fără de care prezentarea trecutului nu este completă. De ce acum această carte? Răspunsul îl veți găsi formulat de mine în încheierea lucrării. Mă declar mulțumit că am putut ieși acum cu cartea la lumină, aflându-ne în faza finală cu lucrările pregătitoare pentru runda 2021 a Recensământului Populației și Locuințelor în România”, a declarat autorul lucrării în deschiderea evenimentului de lansare a cărții.
Ulterior, Mircea Luca Chira a făcut și o prezentare a lucrării, oferind câteva date despre cuprinsul acesteia. Cartea, structurată în mai multe capitole, prezintă date colectate din cele 16 recensăminte oficiale efectuate începând cu anul 1850 și până în prezent în Bistrița.
La eveniment au fost invitați să participe și prof univ. dr. Ioan Bolovan (membru corespondent al Academiei Române), prof. univ. dr. Tudorel Andrei (președintele Institutului Național de Statistică), dr. Silvia Pisică (director general Institutul Național de Statistică, coordonatorul Unității Centrale de Implementare a Recensământului), Radu Mugur Oprea – director general Institutul Național de Statistică, precum și reprezentanți ai autorităților locale – prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, vicepreședintele Consiliului Județean Camelia Tabără, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc. Totodată, în sală au fost prezenți colegi și apropiați ai autorului.
Moderatorul întâlnirii a fost Gavril Țărmure, directorul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița, care a apreciat că volumul reprezintă o operă istorică, statistică și sociologică. ”Este prețios aportul pe care autorul îl aduce prin interpretări ale datelor statistice, astfel încât cartea capătă o aură umanistă și este o expresie pe care autorul o are despre Bistrița și despre locuitorii săi”, a spus Gavril Țărmure.
Un cuvânt a avut și prof. univ. dr. Ioan Bolovan (membru corespondent al Academiei Române), care l-a felicitat pe Luca Mircea Chira pentru lansarea acestei cărți, afirmând că este o ”istorie în numere a orașului Bistrița”.
”Dincolo de faptul că este o istorie în numere a orașului, este și o istorie a realităților umane, nu doar statistice. (…) Acele pasaje din memorii, din documente dau cifrelor și coloratura atât de necesară a umanității, nu doar perspectiva seacă cumva a cifrelor. Cartea se adresează istoricilor, demografilor, geografilor, economiștilor, sociologilor, teologilor. Într-un cuvânt, cartea se adresează tuturor specialiștilor interesați de istoria locală. Apoi volumul se adresează și autorităților locale pentru că statistica este un element indispensabil pentru fundamentarea corectă a deciziilor care au impact asupra destinului oamenilor. Atunci, fără o asemenea documentare statistică, autoritățile ar putea lua decizii care ar putea produce uneori consecințe nedorite. Dincolo de specialiști și autorități, lucrarea se adresează profesorilor pentru care această carte trebuie să fie o lucrare indispensabilă. Nu în ultimul rând, cartea se adresează și publicului larg, iubitor de istorie locală, iubitor de istorie generală, pentru că vor regăsi informații statistice și descriptive de foarte bună calitate”, a spus prof. univ. dr. Ioan Bolovan.
Despre autor, sursa citată a adăugat că ”Mircea Luca Chira este un profesionist și a demonstrat deja acest lucru și prin faptul că de 40 de ani își desfășoară activitatea în acest domeniu. Mircea Luca Chira este și un patriot în adevăratul sens al cuvântului”.
De asemenea, pentru efortul său de a culege toate aceste date și a le transpune într-o carte, Luca Mircea Chira a fost felicitat și de ceilalți invitați care au luat la eveniment, dar și de autoritățile locale.