Ziua Pompierilor din România a fost marcată și la Bistrița, printr-un ceremonial militar care s-a desfășurat la sediul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud și la care au participat prefectul județului, Mica Oprea, președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, alături de alte oficialități locale.
Evenimentul a început cu acordarea onorului militar, moment urmat de intonarea Imnului Național al României.
Ulterior, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, col. dr. Constantin Florea, a dat citire mesajului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență transmis cu ocazia Zilei Pompierilor din România.
”Aniversată în fiecare an pe 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România ne oferă ocazia de a rememora un episod glorios din istoria naţională – lupta purtată cu 174 de ani în urmă, pe Dealul Spirii, de compania de pompieri din Bucureşti condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu împotriva numeroasei oştiri otomane, venită să înfrângă mişcarea revoluţionară de la 1848. Nu este mai mare onoare decât aceea de a păstra vie memoria eroilor și nu este mai mare privilegiu decât acela de a purta mai departe crezul lor. Astăzi, prin profesionalismul cu care vă îndepliniți misiunile, sunteți continuatorii tradițiilor de glorie ale pompierilor militari care au luptat pentru apărarea idealurilor de libertate națională și emancipare socială. Dragi colegi, dumneavoastră aveți mai mult decât o meserie, aveți o viață dedicată vocației de a face bine, de a ajuta și de a vă pune în slujba celorlalți. Sunteți, de cele mai multe ori, ultima speranță de salvare pentru cei aflați în pericol. Încrederea de care se bucură pompierii români din partea populației trebuie să vă însoțească permanent în lupta cu neprevăzutul și să vă călăuzească pașii pe timpul intervențiilor în care vă riscați propria viaţă. Serviciul de calitate oferit comunității trebuie să fie definitoriu în misiunile noastre și trebuie susținut cu temeinicie prin pregătire și echipamente performante de intervenție. Tocmai de aceea, au fost și rămân prioritare proiectele destinate creșterii performanței și pregătirii dumneavoastră. Avem datoria să nu-i uităm pe eroii noștri, camarazi care au plătit cu propria viață pentru ca alții să trăiască. Să ne rugăm pentru odihna veșnică a colegilor noștri care acum ne veghează din Ceruri! Vă mulţumesc tuturor pentru eforturile şi sacrificiile pe care le faceţi pentru îndeplinirea obiectivului principal al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – protejarea şi salvarea cetăţenilor! La ceas aniversar, vă adresez mulţumiri pentru activitatea depusă şi rezultatele profesionale obţinute, alături de sincere urări de sănătate, fericire şi împliniri în plan personal și profesional! La mulți ani!”, a spus col. dr. Constantin Florea.
De asemenea, câte un mesaj au transmis și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.
”Cei 174 de ani de activitate spun foarte multe lucruri. Percepția publică pe care o aveți – cea de salvatori – sunt convins că a fost obținută cu foarte multă muncă și sacrificii, chiar sacrificii supreme pentru a salva bunuri și vieți omenești. Comunitatea județului Bistrița-Năsăud, România întreagă vă apreciază și respectă tot ceea ce dumneavoastră faceți, lucruri care reies din absolut toate analizele sociologice care s-au făcut. Atât eu, cât și colegii mei din Consiliul Județean am făcut și vom face în continuare toate eforturile pentru a vă putea sprijini în activitatea pe care o desfășurați. Mă bucur că profesionalismul dumneavoastră, pregătirea dumneavoastră, dublate de eforturile comunității de a îmbunătăți calitatea tehnicii cu care dumneavoastră salvați bunuri și vieți, au redus în mod substanțial timpii de intervenție la solicitările pe care le primiți. De asemenea, mă bucur că am primit răspuns pozitiv de fiecare dată când am cerut sprijinul Guvernului României pentru înființarea unor noi subunități, care au ajutat la reducerea timpilor de intervenție și au contribuit la creșterea calității serviciilor oferite populației. În această zi importantă, în numele meu și al cetățenilor pe care îi reprezint, vă doresc multă sănătate, bucurii și împliniri, atât pe plan profesional, cât și personal, cât mai puține evenimente și sunt convins că împreună vom reuși să trecem și peste aceste momente grele cu care se confruntă întreaga omenire. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți. La mulți ani!”, a spus Emil Radu Moldovan.
”Pompierii au un profil profund eroic. A fi pompier înseamnă să ai curaj, spirit de sacrificiu și dragoste de oameni. Vă mulțumesc, în numele întregii comunități bistrițene, pentru tot binele pe care îl faceți. Vă mulțumesc pentru modul în care acționați în situațiile de criză. Vă doresc multă sănătate, împliniri, bucurii și ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne ferească de necazuri. La mulți ani!”, a spus primarul Ioan Turc.
Cu prilejul Zilei Pompierilor din România, mai multe cadre ale ISU Bistrița-Năsăud au fost avansate în grad. Astfel, trei ofițeri și trei subofițeri au fost avansați în gradul următor, înainte de termen, după cum urmează:
- la gradul de locotenent colonel – doamna maior Rus Loredana;
- la gradul de maior – doamna căpitan Arieșan Mariana;
- la gradul de căpitan – domnul locotenent Olteanu Raul;
- la gradul de plutonier adjutant șef – domnul plt. adj. Moldovan Ionut Marian;
- la gradul de plutonier adjutant șef – domnul plt. adj. Negrușa Dorian;
- la gradul de plutonier adjutant – domnul plt. maj. Cicșa Pamfir – Timoftei.
Ceremonialul dedicat Zilei Pompierilor s-a încheiat printr-o defilare a salvatorilor în fața celor care s-au adunat să îi felicite pentru întreaga lor activitate, printre participanți numărându-se și copii. Astăzi este organizată și Ziua Porților Deschise în toate subunitățile ISU, ce pot fi vizitate, până la ora 18.00, de către toți cei care doresc să afle mai multe despre activitatea desfășurată zilnic în slujba comunității.
Astăzi se sărbătoresc 174 de ani de când acești eroi îmbracă uniformele, fiind pregătiți în orice moment pentru a interveni în operațiuni de salvare.