Aproximativ 500 de angajaţi din învăţământul bistriţean, membri ai Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ (UJSLI) Bistriţa-Năsăud și ai Sindicatului Învățământ Bistrița-Năsăud, afiliat Federaţiei Sindicale din Educaţie ”Spiru Haret”, au protestat, joi, în faţa Instituției Prefectului, nemulţumiţi de faptul că revendicările lor sunt în continuare nesoluţionate.
Potrivit liderului UJSLI Bistrița-Năsăud, Victor Ivan, această nouă acțiune de protest reprezintă răspunsul angajaţilor din învăţământ la ultima ofertă guvernamentală.
”Noi ne dorim să ne întoarcem la catedră, dar mingea este în terenul guvernanților. Ei au știu de aceste doleanțe ale noastre de multă vreme și vedeți cum, pe zi ce trece, pun gaz pe foc. De la Ordonanța 42 prin care au modificat două legi capitale în relația cu sindicatele – Codul Muncii și Legea dialogului social, la acea ordonanță prin care ne-au dat 1.000 de lei, respectiv 400 de lei pentru personalul nedidactic, de la ieșirea neinspirată a domnului profesor șef Iohannis care ne-a certat și ne-a spus că greva asta a durat cam mult, până la acea intenție de ieri de a modifica Regulamentul de organizare și funcționare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Plus că, aseară, am fost anunțați că s-a pregătit un memorandum pe care Guvernul îl va adopta azi. Acest memorandum nu este semnat și nici nu va fi semnat de către președinții federațiilor sindicale (…) Răspunsul nostru este cel pe care îl vedeți astăzi prin acțiunea noastră. Nu cedăm!”, a spus Victor Ivan, liderul UJSLI Bistrița-Năsăud.
Întrebat ce se întâmplă cu examenele naționale, Victor Ivan a răspuns: ”Nu e târziu! Noi ne dorim să ne întoarcem la catedră, să fim alături de copii, să încheiam anul școlar. Încă se mai poate, dar mingea este în terenul Guvernului. Noi suntem în activitate până la începutul lunii iulie. Anul școlar se încheie, conform legilor din România, la 31 august. Nu este nicio problemă, totul se poate termina cu bine. Noi asta ne dorim, dar v-am spus, suntem tratați cu dispreț pe zi ce trece. Negocierile nu au fost negocieri. (…) Nimeni nu s-a gândit că se va ajunge la o mișcare de o asemenea amploare și Guvernul acum încearcă să schimbe regulile chiar în timpul jocului”.
De asemenea, sursa citată a menționat că există angajați care au abandonat greva și au revenit în activitate, majoritatea luând această decizie din cauza Ordonanței 42. ”La nivelul UJSLI Bistrița-Năsăud, procentul sindicaliștilor în grevă era ieri de 67%. Săptămâna trecută era în jur de 80%”, a completat Victor Ivan.
În mijlocul protestatarilor s-a aflat și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă. Acesta a declarat că liderii de sindicat au solicitat Instituției Prefectului să asigure o mediere între sindicate și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.
”Această mediere am cerut-o în cazul în care de la Minister, prin inspectoratele școlare, o să se facă presiuni”, a explicat Victor Ivan.
În plus, liderul UJSLI Bistrița-Năsăud susține că a primit deja semnale că în anumite unități de învățământ se fac presiuni pentru ca profesorii să încheie situația școlară.
”Avem semnale din partea unor directori asupra colegilor care sunt în grevă să vină la catedră și să încheie situația școlară, mai ales după ce Ministerul Educației va emite acel ordin de modificare a Regulamentului de organizare și funcționare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, prin care se spune că în situații excepționale, validarea situației școlare la elevii din anii terminali nu mai trebuie făcută în Consiliul profesoral, cum era până acum. Nu se specifică foarte clar acolo cine sunt cei care vor încheia media. Eu mă întreb dacă în România chiar există o situație excepțională, așa cum doamna ministru prevede în acel ordin. Suntem în stare de război, de pandemie, că acolo așa scrie, situații excepționale. Sau probabil doamna ministru crede că dascălii sunt în război cu Ministerul Educației”, a mai declarat Ivan.
În timpul protestului, sindicaliștii au afișat pancarte cu mesaje precum ”Mereu sacrificați, niciodată respectați!”, ”Nu cedăm!”, ”Nu renunțăm!”, ”Noi continuăm!”, ”Vrem salarii decente!”, ”Fără promisiuni etapizate!”, ”Trist destin, cumplită soartă! Educația nu se mai poartă!”.
Greva generală din sistemul de învățământ din România a fost declanșată în urmă cu trei săptămâni, pe 22 mai.
Ministerul Educației a anunțat că, în contextul protestului personalului din învățământ, continuă demersurile de adaptare a calendarelor activităţilor specifice de final de an şcolar. În acest sens, a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.429/2023 pentru modificarea şi completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului şcolar 2022 – 2023, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, situaţia şcolară a elevilor se poate încheia până la data de 13 iunie 2023.
Tot astăzi, a fost transmis spre publicare în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.428/2023 pentru modificarea Anexei la ordinul ministrului educaţiei nr. 5.241/2022 privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022 – 2023.
Documentul prevede faptul că înscrierea la evaluarea naţională va avea loc până la data de 13 iunie 2023.
În ceea ce priveşte înscrierile la examenul naţional de bacalaureat, Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, prin nota nr. 1.416/2023, informaţii privind prelungirea perioadei înscrierii candidaţilor la sesiunea iunie-iulie a examenului naţional de bacalaureat 2023 până la data de 13 iunie 2023.
De asemenea, acelaşi document conţine informaţii privind prelungirea perioadelor de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, de comunicare orală în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională, respectiv de evaluare a competenţelor digitale până la data de 23 iunie, astfel:
- 14 – 16 iunie 2023: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 15 – 19 iunie 2023: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 16 – 20 iunie 2023: evaluarea competenţelor digitale – proba D
- 21 – 23 iunie 2023: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C.