Taximetriștii bistrițeni s-au raliat protestului transportatorilor autorizați din toată țara. Zeci de șoferi de taxi au protestat, joi, în Piața Petru Rareș din municipiul Bistrița, faţă de „pirateria din domeniu” şi faţă de sistemul alternativ de transport urban, denumit ”car sharing”, care prinde tot mai mult teren în România.
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/375287076597442/
Cu toate că la Bistrița încă nu a pătruns acest sistem în adevăratul sens al cuvântului, ci doar se testează o aplicație, Clever Go, el se practică la scară largă atât în București, precum și în alte orașe mari din țară precum Brașov, Cluj, Constanța, Timișoara sau Iași. Din acest motiv, taximetriștii bistrițeni s-au alăturat acțiunilor de protest de la nivel național și s-au adunat, joi, în Piața Petru Rareș, unde au susținut revendicările de la nivel național ale Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Președintele filialei județene a Camerei Naţionale a Taximetriştilor, Valer Bîgiu, a declarat că autorizația pentru protestul din municipiului Bistrița a fost făcută pentru 150 de autoturisme, însă le-a transmis taximetriștilor să participe cu maxim 50 de mașini pentru a nu bloca traficul din zona centrală. Pe parcursul protestului, traficul în Piața Petru Rareș din oraș a fost oprit, polițiștii Serviciului Rutier aflându-se în zonă pentru a dirija circulația.
Pe parcursul protestului, taximetriștii bistrițeni au semnalat și alte probleme cu care susțin că se confruntă. Aceștia au mai precizat că au existat situații când, susțin ei, s-ar fi confruntat cu controale și chiar sancțiuni din partea Poliției Locale Bistrița, afirmând că agenții de la Poliția Locală nu ar avea niciun drept în acest sens. Valer Bîgiu le-a transmis colegilor că există o hotărâre a Consiliului Local Bistrița în baza căreia agenții de la Poliția Locală acționează și că există chiar un proces în acest sens.
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/2271769373068402/
În ceea ce privesc motivele protestului de la Bistrița, mai mulți taximetriști însoțiți de Valer Bîgiu au înmânat prefectului județului, Ovidiu Victor Frenț, o listă cu revendicările pe care le au.
Protestul de la Bistrița a fost unul pașnic și s-a încheiat fără incidente.
Și la nivel național, în București și alte orașe din țară, miercuri, au fost organizate proteste. Transportatorii autorizaţi cer Guvernului să excludă falşii transportatori de pe drumurile României, pentru că, în opinia lor și taximetriştii fără licenţă şi fără autorizaţie sunt falşi transportatori de persoane. Aceștia susțin că dacă dacă nici de această dată nu se vor rezolva problemele semnalate, sunt pregătiți să organizeze un miting de amploare în perioada 27 – 28 februarie.