Forumul Democrat German și Biserica Evanghelică, în parteneriat cu Primăria municipiului Bistrița și Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, au organizat, în acest final de săptămână, la Bistrița, o nouă ediție a Ostermarkt-ului, Târgul de Paște al sașilor, un eveniment care continuă o tradiție de 900 de ani și care precede sărbătorile pascale pentru credincioșii romano-catolici și protestanți.
Evenimentul a început de vineri cu deschiderea Târgului Breslelor Moderne pe pietonal și în Piața Centrală și a continuat pe parcursul zilei de sâmbătă cu o paradă a formațiilor de dansuri, a fanfarei și a ansamblurilor corale și folclorice. La paradă au participat ansamblurile ”Vergissmeinnicht” și ”Vergissmeinnicht Jr.” ale Forumului Democrat German Bistrița, ansamblul de dansuri săseşti ”Goldregen” al Forumului Democrat German Reghin, corul ”Junge Musiktalente” al Forumului Democrat German Bistrița, Alessia Schuller – solistă vocală din Reghin, fanfara ”Harmonie” a Forumului Democrat German Bistrița, ansamblul profesionist ”Cununa de pe Someş” Bistrița.
Ulterior, în Biserica Evanghelică a fost oficiată o slujbă prilejuită de instalarea noului diacon Marius Gabriel Catrințașu, care, până la venirea în septembrie a unui nou preot paroh, îl înlocuiește pe părintele Johann Dieter Krauss, care s-a pensionat după ce a slujit decenii pentru comunitatea evanghelică locală.
După slujbă, manifestările organizate în cadrul Târgului de Paște al sașilor au continuat pe pietonalul Liviu Rebreanu, unde primarul Ioan Turc și organizatorii evenimentului au transmis scurte mesaje.
”O zi splendidă astăzi și tocmai am venit din Biserica Evanghelică acolo unde a fost o liturghie specială dedicat venirii în Parohia Evanghelică a unui nou preot, un moment deosebit de emoționat și înălțător. Știm că Ostermarkt este o tradiție foarte veche. Tradițiile sașilor fac parte din patrimoniul imaterial al comunității bistrițene. Avem obligația de a avea grijă de acest patrimoniu. Mesajul meu pentru comunitatea săsească din Bistrița și pentru cei mulți care au plecat și care trăiesc în Germania și Austria este acela de a face tot ceea ce le stă în putință, alături de noi, pentru ca tradițiile sașilor să continue. Bogăția spirituală a cetății Bistriței depinde de prezervarea acestor valori. Atât eu, cât și instituția pe care o conduc suntem cât se poate de atenți pentru ca tradiția să continue. Vine de sute de ani și trebuie să continue în eternitate. Felicitări tuturor celor care v-ați implicat în organizarea acestui eveniment. Știm foarte bine că sașii veneau la Ostermarkt pentru a cumpăra lucruri înainte de duminica Floriilor, cinstind până la urmă duminica de Paște. Să dea Bunul Dumnezeu să avem parte de sărbători binecuvântate. Le urez creștinilor romano-catolici și evanghelici Florii binecuvântate! Doamne ajută!”, a spus primarul Ioan Turc.
”Sper ca mulți ani de acum încolo să putem sărbători acest târg. Încă din Evul Mediu, localitățile care aveaui târguri începeau să înflorească, să își dezvolte comerțul. Din mijlocul Bistriței îmi face plăcere să afirm faptul că deși comunitatea săsească este una redusă și tot mai redusă, atât românii, cât și maghiarii ne ajută să ducem mai departe tradiția. Vreau să mulțumesc tuturor celor care și-au dat concursul”, a spus Cristian Roth-Gross, președintele Forumului Democrat German.
De asemenea, Elena Bărbos, președintele Asociației Produs în Bistrița-Năsăud a punctat: ”Suntem o comunitate privilegiată pentru că ne-am născut la confluența mai multor culturi, iar asta a adus plus valoare devenirii noastre. Mixul cultural ne-a îmbogățit cu o varietate de tradiții și valori, iar astăzi una dintre aceste nestemate este pusă în scenă. Ne bucurăm că am fost motorul ultimelor trei ediții și suntem onorați că facem parte dintr-un parteneriat atât de solid și de longeviv. Felicităm Forumul Democrat German și Biserica Evanghelică pentru modul în care continuă să ducă mai departe tradiția. Felicităm Primăria municipiului Bistrița pentru că susține astfel de inițiative și felicităm de asemenea ansamblurile care sunt prezente astăzi aici pentru dăruirea și talentul cu care duc mai departe tradiția și valorile moștenite de la înaintași”.
A urmat apoi un spectacol de muzică și dansuri tradiționale germane susținut de ansamblurile de dansuri săseşti.
În cadrul târgului, pe pietonalul din centrul istoric al Bistriței au fost amplasate standuri cu diverse decorațiuni pascale, iar la eveniment participă și meşteri şi artizani din cadrul Asociaţiei „Produs în Bistriţa-Năsăud”.
Evenimentul va continua sâmbătă seara un concert susținut de Csengeri Kostyak Zsuzsa din Cluj-Napoca la orgă, Cvartetul Tiberius și Janos Balint din Ungaria la flaut, moment care va avea loc de la ora 18:00, în Biserica Evanghelică.
Ostermarkt este unul din cele mai longevive evenimente din istoria cetăţii Bistriţei, reluat în urmă cu 20 de ani cu sprijinul autorităţilor locale, şi reprezintă o ocazie pentru comunitatea săsească să îşi promoveze tradiţiile, costumele populare şi dansurile, în spiritul de odinioară al vechiului burg Bistritz.