În orașul Beclean au fost inaugurate, joi, trei locuințe maxim protejate pentru tineri adulți cu dizabilități și un centru de zi, construite în cadrul unui proiect a cărui valoare totală a fost de peste 5 milioane lei.
Inaugurarea obiectivelor s-a făcut în prezența reprezentanților autorităților centrale și locale, respectiv a consilierului superior Claudia Rotaru din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, a vicepreședintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Daniel Claudiu Tămaș, directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, Delia Rus, managerului Spitalului Orășenesc Beclean, Bogdan Tușa, și a președintelui Sindicatului Sanitas Bistrița-Năsăud, Ioan Costin.
”Debutul anului 2025 este unul frumos pentru că astăzi finalizăm un proiect mult așteptat. Este vorba despre închiderea proiectului ”Apropiere de comunitate și siguranță”, derulat în perioada iunie 2019 – decembrie 2024 în cadrul unui alt proiect de interes național, în baza unei convenții de finanțare nerambursabilă încheiată în luna iunie 2019 între Autoritatea Națională pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud. Valoarea acestui proiect a fost de circa 5,7 milioane lei, din care circa 2 milioane de lei au fost asigurate de Autoritatea Națională, iar diferența de 3,7 milioane lei de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud”, a explicat Delia Rus, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.
Sursa citată a mai adăugat că locuințele protejate vor găzdui, începând cu sfârșitul acestei săptămâni, 30 de adulți cu dizabilități.
”Obiectul proiectului este, de fapt, o componentă a procesului de restructurare a Centrului Rezidențial pentru Tineri Adulți cu Dizabilități, fostul Centru de Recuperare și Reabilitare pentru Tineri cu Handicap care, în baza avizului Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a fost restructurat la o capacitate de 50 de locuri. Așadar, componenta principală a acestui proces a fost înființarea acestor trei locuințe maxim protejate, cu o capacitate de 10 beneficiari/locuință și a unui centru de zi care are ca locație orașul Beclean destinat celor 30 de tineri rezidenți ai acestor trei locații și a încă 20 de persoane din comunitate încadrate în grad de handicap”, a adăugat Delia Rus.
Structura de personal pentru fiecare locuință maxim protejată va fi de două asistente medicale și șase infirmiere, iar pentru centrul de zi este prevăzut un număr de nouă posturi pentru personalul de specialitate, respectiv medici și personal implicat în asigurarea serviciilor de recuperare, reabilitare, integrare, consiliere, sprijin și suport pentru depășirea situațiilor de dificultate.
”În ceea ce privește recrutarea de personal, până în prezent au fost ocupate trei posturi pentru aceste trei locuințe și patru pentru centrul de zi, urmând ca până la finalul lunii ianuarie să avem ocupate și celelalte posturi. Concursurile sunt programate pentru zilele de 28 și 30 ianuarie”, a adăugat Delia Rus, care a subliniat că aceste structuri dețin licență de funcționare emisă de instituții abilitate.
Transferul tinerilor cu dizabilități în aceste locuințe se va realiza începând cu data de 17 ianuarie, iar personalul din cadrul fostului centru va asigura, până la sfârșitul lunii ianuarie, serviciile de îngrijire, asistență medicală și consiliere pentru beneficiari, urmând ca, după ocuparea posturilor scoase la concurs, să își reia activitatea la vechea structură.
”Locuințele maxim protejate oferă, în regim instituționalizat, servicii de găzduire, consiliere, sprijin, încurajare și respectare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, în sensul promovării incluziunii sociale și prevenirii excluziunii sociale. Într-adevăr, politicile sociale naționale și internaționale sprijină foarte mult procesul de dezinstituționalizare, în sensul trecerii de la sistemele rezidențiale vechi la alternative de tip comunitar, respectiv familial. Și noi am finalizat procesul de restructura pe partea de adulți, începând cu locuința maxim protejată inaugurată la finalul anului trecut, în decembrie, la Viișoara, și cu aceste trei locuințe de la Beclean și a centrului de zi”, a mai completat directorul DGASPC Bistrița-Năsăud.
Claudia Rotaru, consilier superior în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, a felicitat autoritățile locale pentru implicarea în acest proiect.
”Nu am decât cuvinte de laudă. (…) Chiar dacă domeniul social nu este unul ușor, vă pot asigura că rezultatele și satisfacția sunt pe măsură de fiecare dată când reușim să ducem un proiect la bun sfârșit și de fiecare dată când vedem bucuria beneficiarilor. Pentru ei este o trecere destul de mare de la o instituție la o casă de tip familial unde se gospodăresc, se ajută între ei, iau decizii alături de asistenții care îi supraveghează. Vă asigur că este o mare bucurie și, de fiecare dată când iau legătura cu ei și îmi spun că nu ar mai pleca din aceste case, uit tot efortul pe care l-am făcut sau toate greutățile pe care le-am întâmpinat de-a lungul derulării proiectului. Nu degeaba se spune că Dumnezeu lucrează prin oameni și de aceea sunt convinsă că pașii ne poartă acolo unde trebuie și că ajungem să cunoaștem oamenii pe care trebuie să îi cunoaștem. Dumnezeu ne adună la un loc și împreună reușim să ducem la bun sfârșit lucruri care la început par imposibile. Vă felicit pe toți cei implicați în acest proiect și vă urez mult succes!”, a spus Claudia Rotaru.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Daniel Claudiu Tămaș, a dat asigurări că administrația județeană va continua să sprijine acest domeniu.
”Astăzi avem aici un lucru extraordinar: trei locuințe protejate și un centru de zi prin care este încununată întreaga muncă a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a domnului președinte Emil Radu Moldovan, a colegilor din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Este foarte important că astăzi suntem prezenți aici factori importanți ai societății (…), lucru care arată că ne pasă. Pe umerii noștri rămâne și responsabilitatea ca beneficiarii să fie îngrijiți cum trebuie și, mai mult decât atât, pentru că orice film are în acțiune eroi, aș vrea să spun că doamnele care se vor ocupa de acești tineri sunt eroine ale acestor vremuri și au pe umerii lor o încărcătură extraordinară. Cu toate acestea, am toată convingerea că se vor descurca așa cum au făcut-o și până acum și le asigur că le vom fi alături în toată această perioadă care va urma”, a spus Daniel Claudiu Tămaș, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Președintele Sindicatului Sanitas Bistrița-Năsăud, Ioan Costin, a precizat că demersul de a construi aceste locuințe la Beclean nu a fost unul ușor, dar în cele din urmă, prin implicarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a fost dus la bun sfârșit.
”Mă bucur să văd aceste obiective realizate la Beclean. (…) Vă mulțumesc tuturor celor care ați participat la acest proiect și rog personalul să aibă grijă de acești tineri și să se îngrijească de aceste case frumoase”, a spus și Ioan Costin.
Investițiile au fost apreciate și de managerul Spitalului Orășenesc Beclean, Bogdan Tușa.
”Nu îmi este foarte străin domeniul acesta de activitate pentru că spitalul din Beclean deține cea mai mare secție de psihiatrie din județ, cu 130 de pacienți, cu o durată medie de peste 10 ani. Știm problemele și colaborările noastre sunt foarte importante. Mă bucur să văd că la Beclean s-au realizat astfel de proiecte. Și la Spitalul Orășenesc Beclean am reușit să facem un ambulatoriu integrat la standarde europene, avem în derulare și un proiect european în valoare de 50 de milioane de euro, o valoare mare. Sper să fie un proiect de succes și să reușim să îl implementăm și astfel să venim cu servicii integrate de asistență socială de sănătate către pacienții noștri. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți!”, a precizat Bogdan Tușa.
Cele trei locuințe protejate și centrul de zi au fost construite pe terenuri puse la dispoziție gratuit de Primăria Beclean. Cu prilejul inaugurării, un sobor de preoți a oficiat o slujbă de sfințire.
O altă locuință de acest fel a fost inaugurată, la finalul anului trecut, și în municipiul Bistrița, aceasta fiind construită printr-un proiect derulat împreună cu Fundația Hope and Homes for Children.