Penitenciarul Bistrița a încheiat un parteneriat cu un agent economic din județul Bistrița-Năsăud, demers în urma căruia agentul economic a pus la dispoziție spații de cazare pentru persoanele private de libertate care muncesc. Mai bine de 40 de deținuți își ispășesc acum pedeapsa în condiții mult mai bune, în afara unității de detenție.
Directorul Penitenciarului Bistrița, comisar șef de politie penitenciară Lucian Siman, a oferit luni, într-o conferință de presă, mai multe detalii despre acest demers, precizând că Penitenciarul Bistrița este al treilea din țară, după Penitenciarul Ploiești și Penitenciarul Timișoara, care a înființat un punct de lucru cu cazare permanentă a deținuților, acesta fiind situat în cartierul Unirea.
”Aducem la cunoștință înființarea unui punct de lucru cu cazare permanentă într-o locație pusă la dispoziție de către un operator economic. Penitenciarul Bistrița este unitate din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, profilată pe custodierea deținuților individualizați în regim deschis și semi-deschis. Acest aspect creează premisele favorabile pentru implicarea deținuților în activități productive, în exteriorul Penitenciarului, cu și fără supraveghere. Implicarea deținuților în activități productive este deja o tradiție, astfel că, în prezent, dintr-un efectiv mediu de 448 de deținuți, sunt implicați în activități productive un număr de 221 de deținuți. Dintre acești 221 de deținuți, 99 desfășoară activități gospodărești în interesul locului de deținere și 122 desfășoară activități lucrative în regim de prestări servicii către un operator economic. Raportat la numărul de deținuți custodiați, în prezent avem un procent de folosire de 49%, ceea ce reprezintă procentul maxim pe țară. Având în vedere acest aspect și luând în considerare demersul pilot inițiat conceptual în luna martie de către conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, am promovat această oportunitate de colaborare în rândul operatorilor economici cu care avem deja relații contractuale. Eforturile noastre s-au materializat în această lună, prin înființarea punctului de lucru cu cazare permanentă în localitatea Unirea. Relația contractuală între Penitenciarul Bistrița și operatorul economic în cauză datează de mai mulți ani și a fost reluată începând cu data de 7 martie 2022. Începând cu această dată, colaborarea este într-o continuă dezvoltare”, a spus comisarul șef de politie penitenciară Lucian Siman.
Sursa citată a menționat că în locația pusă la dispoziție de operatorul economic pot fi cazate 47 de persoane private de libertate, în prezent fiind ocupate 44 de locuri, iar spațiile de cazare oferă condiții mult mai bune, lucru confirmat și de persoanele private de libertate cazate în noul punct de lucru.
”Locurile de cazare respectă rigorile legislației naționale și internaționale, raportate la asigurarea spațiului individual de minim 4 metri pătrați. Toți deținuții cazați în aceste spații desfășoară activități productive în regim deschis, fără supraveghere, pe raza municipiului Bistrița. De asemenea, toți deținuții cazați în această locație sunt atent selecționați de către o comisie special constituită. Sunt deținuți care sunt apți de muncă, recompensați, care au un comportament constant pozitiv, care respectă normele și regulile din penitenciar și care au abilități necesare desfășurării activităților pentru care sunt selecționați. Majoritatea dintre aceștia se apropie de data la care vor fi puși în libertate. Siguranța locului de cazare și supravegherea deținuților cazați în acest spațiu este asigurată 24 de ore din 24 de către agenții de poliție penitenciară din cadrul Penitenciarului Bistrița”, a adăugat directorul Penitenciarului Bistrița.
Acest tip de colaborare este de bun augur atât pentru unitatea de detenție, cât și pentru angajator, dar și pentru persoanele private de libertate.
”În acest fel, Penitenciarul Bistrița a reușit suplimentarea spațiului de cazare și asigurarea unor condiții mai bune de detenție, inclusiv pentru deținuții custodiați la nivelul unității, care în prezent se bucură de o mai mare suprafață de locuit. Operatorul economic asigură forța de muncă necesară fără să depună eforturi financiare pentru identificarea și selectarea acesteia. Prin constituirea acestui punct de lucru, instituția penitenciară oferă deținuților experiențe realiste de muncă și le oferă șansa de a fi mai aproape de societatea civilă. Prin muncă, deținuții păstrează contactul cu piața muncii. Activitățile prestate sunt remunerate, oferindu-le posibilitatea achitării inclusiv a prejudiciului săvârșit prin infracțiunea comisă. Însă beneficiile muncii prestate nu se reduc doar la câștigul financiar sau reducerea timpului executat din pedeapsă, ci le oferă deținuților posibilitatea de a fi responsabilizați la locul de deținere. Penitenciarul Bistrița este în permanență preocupat de implicarea unui număr cât mai mare de deținuți în activități productive și identificarea unor mecanisme care să sprijine efectiv reintegrarea socială a deținuților și reducerea ratei recidivei”, a mai spus comisarul șef de politie penitenciară Lucian Siman.
În plus, prin muncă, deținuții își asigură o parte de venit.
”Din sumele încasate de către administrația penitenciară, 40 la sută revine persoanei condamnate și o poate folosi pe durata executării pedepsei în proporție de 90%, în vreme ce 10% se consemnează pe numele său, urmând să fie încasată în momentul punerii în libertate. Din banii câștigați în acest fel, deținuții efectuează plata despăgubirilor civile la care au fost obligați, efectuează cumpărături, convorbiri telefonice, examene medicale sau îi folosesc în alte scopuri legitime. De asemenea, aceștia îndeplinesc mai repede vocația de eliberare condiționată, întrucât, în cazul în care prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă. Acest tip de colaborare este o alternativă la criza forței de muncă pe care o traversăm în prezent. Demersul întreprins de către Administrația Națională a Penitenciarelor se aliniază celor mai recente recomandări ale Parlamentului European referitoare la sistemele penitenciare și condițiile din închisori”, a completat directorul Penitenciarului Bistrița.
Totodată, și gradul de ocupare din Penitenciarul Bistrița a scăzut după înființarea acestui punct de lucru din cartierul Unirea, de la 159% la 130%.
Penitenciarul Bistrița este a treia unitate din sistemul penitenciar din România care realizează acest tip de colaborare cu un operator economic, contractul fiind încheiat pe o perioadă de 2 ani.