Organizația Salvați Copiii România a ajuns din nou la Bistrița și a făcut o nouă donație Spitalului Județean de Urgență. Este vorba despre un ventilator de suport respirator, un aparat care poate salva vieți și care a intrat în dotarea Secției Neonatologie a unității medicale, valoarea investiției fiind de aproximativ 23.000 de euro.
La eveniment au luat parte, pe lângă cadrele medicale care își desfășoară activitatea la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, și președintele executiv al fundației, Gabriela Alexandrescu, dar și una dintre vedetele din România care s-a alăturat campaniei pentru reducerea mortalității infantile, ambasador Salvați Copiii România – Amalia Năstase.
Președintele Organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat că aceasta este cea de-a doua donație către Spitalul Județean de Urgență Bistrița. În anul 2015, fundația a mai donat un incubator de transport și o lampă de fototerapie, care au ajuns tot la secția de Neonatologie, valoarea acestor aparate fiind de încă 14.000 de euro. În total, valoarea ambelor donații ajunge la circa 37.000 de euro.
La rândul său, ambasadorul Salvați Copiii România, Amalia Năstase, a completat că în ultimii ani, s-a schimbat foarte mult situația prematurului din România, iar în opinia sa, serviciile oferite din acest punct de vedere la stat sunt mult mai bune decât cele din mediul privat.
Anul acesta se împlinesc șapte ani de când fundația Salvați Copiii derulează campania de reducere a mortalității infantile, obiectivul acesteia fiind ca până la sfârșitul anului 2018, bilanțul programului să cuprindă 88 de maternități dotate cu 515 echipamente, pentru salvarea a 42.000 de prematuri.
Cu ajutorul aparatului care a intrat în dotarea Secției de Neonatologie vor avea o șansă la viață copiii născuți prematur. Ventilatorul de suport respirator a fost deja pus în funcțiune, întrucât la Spitalul Județean de Urgență Bistrița s-a născut, prematur, un bebeluș de doar 900 de grame, căruia părinții i-au pus nume Ionuț și care a avut nevoie de ajutor pentru a putea respira. Ulterior, micuțul a fost transferat la o clinică din Cluj-Napoca.
Potrivit directorului medical al unității, în 2017, la Maternitatea din Bistrița s-au născut 1.631 de copii, din care 167 s-au născut prematur, având o greutate de sub 2,5 kilograme, 56 dintre aceștia având nevoie de suport ventilator. În 2018, alți aproape 1.500 de bebeluși au venit pe lume.
De-a lungul timpului, Salvați Copiii România a reușit dotarea a 78 de maternități, cu 393 de echipamente medicale în valoare de 14 milioane de lei. Însă efortul trebuie să continue, pentru că, de cele mai multe ori, de un incubator sau de un aparat de suport respirator depinde viața celor născuți prea devreme.
Organizația Salvaţi Copiii România şi-a asumat responsabilitatea de a reduce rata mortalităţii infantile, care acum şapte ani era de peste 10 la mia de copii născuți vii și care, în prezent, a scăzut la 7,2 la mie, rată care totuși are o valoare mult mai mare față de cea europeană de 3,5.
În ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud, rata mortalităţii infantile este de 9 la mie.