Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată, vineri, la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, unde a avut loc o ceremonie militară si religioasă.
Alături de conducerea Brigăzii și de militari, la ceremonia organizată la Monumentul Eroilor Batalionului 812 Infanterie „Bistrița” au participat și oficialități locale, printre care subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Decsei Atilla, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, și primarul Bistriței, Ioan Turc.
”La nivel internațional, această zi semnifică alegerea păcii în detrimentul războiului, este data la care, în anul 1918, se semna Armistițiul între Puterile Antantei și Germania, prin care se încheia Primul Război Mondial. Contextul creat a permis României să-și urmeze parcursul către principalul său deziderat, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Această zi este despre ei, veteranii noștri, pentru recunoașterea sacrificiului și lecția de patriotism. Tuturor veteranilor le transmitem înalta noastră prețuire pentru curajul fără limite de care au dat dovadă și le mulțumim pentru ceea ce au făcut pentru noi”, a transmis Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, marcarea Zilei Veteranilor la 11 noiembrie a fost instituită pentru prima dată în România prin Legea nr.150/2014, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României, sărbătoarea fiind redenumită, prin Legea nr. 168 din 2020, drept Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, fiind prevăzută organizarea de festivități dedicate acestui eveniment.
”Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan”, precizează MApN.
În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.