Primarul Bistriței a scăzut salariul de BAZĂ al angajaților din administrația locală, dar a aplicat norma de hrană și astfel veniturile au rămas la același nivel. Sindicaliștii NU sunt de acord și cer salariile să rămână ca-n 2018 și în plus să se adauge și norma de hrană.
Sindicaliștii se tem că norma de hrană ar putea să fie eliminată pe parcurs… și de aceea solicită ca salariul să rămână la același nivel ca-n 2018.
În prima ședință ordinară din 2019, consilierii locali s-au întrunit pentru a vota salariile angajaților din Primăria Bistrița! Salariile au fost MICȘORATE, prin aplicarea unor coeficienți mai mici ca-n 2018, dar s-a adăugat indemnizația de hrană aprox. 300 de lei/lună și astfel veniturile BRUTE au rămas la același nivel ca anul trecut!
Cu toate că veniturile BRUTE nu au scăzut, Sindicatul va acționa în instanță hotărârea de Consiliu Local, invocând faptul că administrația locală a păstrat nivelul salariilor minim pe economie la 1.900 lei… deși era obligată să-l crească la 2.080 lei (nivelul din ianuarie). De asemenea, sindicaliștii solicită revenirea la coeficienții inițiali. Aceste scăpări juridice ar putea anula hotărârea de Consiliu Local nr. 7/2019.
Cei 800 de angajați din Primăria Bistrița cheltuie 30% din bugetul local! Pe 2018, Ovidiu Crețu a negociat cu sindicatele nivelul salariilor din Primărie și a rămas fără bani pentru co-finanțare!
Bugetul TOTAL al municipiului Bistrița este de aprox. 200 de MILIOANE de lei/an! Bugetul de salarii este de aproximativ 70 de MILIOANE de lei!
Sindicaliștii vor salariile din 2018 plus norma de hrană!
Sindicatul din Primăria Bistrița solicită revenirea la salariile din 2018 și în plus de asta, fiecare angajat să rămână cu cei 300 de lei, reprezentând norma de hrană.
– să respecte coeficienții de salarizare inițiali și să revină la salariile inițiale, din 2018. Despre cei 300 de lei NU au zis nimic!
Floarea Gaftone ține cu angajații și vrea salarii ca-n 2018 + normă de hrană! Juriștii lui Crețu execută ordinele și au altă poziție!
„Ca și obiecții, proiectul ete insuficient fundamentat, NU există justificarea reducerilor salariale, raportat la veniturile municipiului (ca procent, cifre, calcule), NU se ține cont de rata inflației , nici de creșterile salariale din alte sectoare bugetare. Lipsește din documentația de dovada consultări Sindicatului din Primărie”- spune Gaftone.
” prevederile legale au fost încălcate, în sensul că au fost eliminați coeficienții de salarizare din Anexa la HCL 7/2019 cu scopul vădit de a nu se mai determina salariile de bază prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu salariul minim garantat, ceea ce a dus la scăderea salariilor tuturor angajaților. coeficienții de ierarhizare au fost diminuați, mai puțin coeficienții primarului și viceprimarilor , încălcându-se Legea cadru 153/2017.” – susțin sindicaliștii .
Ce salarii au angajații din Primărie!
– primarul are 18.720 de lei
– viceprimarul – 16.640 de lei
– administrator public – 14.503 lei
– secretar – 13.363
– arhitect șef 13 173 lei .
– director executiv 12.193 lei
– șef serviciu – 11. 083 lei
– polițist local : între 3.000 – 6.000 lei, plus norma de hrană de 1.000 de lei.
– jurist : 3.000 – 6.000 lei, în funcție de vechime și gradație.
– muncitor calificat : 2.600 de lei, la care se adaugă și spor de toxicitate pentru unele sectoare.
Conform legii, funcționarii publici beneficiază de spor de vechime de 25%, care se aplică la salariul de bază.
Juriștii controlați de Crețu consideră că legea NU prevede în mod CLAR stabilirea salariilor angajaților!
Dumitru Cincea a preluat conducerea Serviciului Juridic, în urma conflictului dintre Crețu și Gaftone. Astfel, acesta a formulat un răspuns referitor la plângerea prealabilă:
Hotărârea nr 7/2019 NU încalcă nicio prevedere legală, cât timp coeficienții de ierarhizare NU au fost stabiliți prin lege.
Legiuitorul a lăsat la latitudinea administrațiilor locale să stabilească toți coeficienți de salarizare și să-i stabilească o singură dată, ceea ce s-a întâmplat în 2017.
Legal, coeficienții NU pot scădea, dar cu toate astea, primarul Crețu a scăzut coeficienții de salarizare și la schimb a acordat norma de hrană!
Salariile NU au fost diminuate față de nivelul din 2018, având în vedere acordarea normei de hrană în cuantum de 347 de lei.
Ce zice Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice!
Art 11. Pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale „Administrație” din aparatul propriu al consiliilor județene, primării și consilii locale și din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului județean sau a Consiliului General al Municipiului București, după caz, în urma consultării organizației sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanților salariaților.
La ședința din 28 martie, consilierii locali se vor pronunța asupra plângerii prealabile formuată de sindicaliștii din Primăria Bistrița. PSD-iștii lui Crețu controlează Consiliul Local și execută comenzile trasate de primar. Sindicaliștii sunt hotărâți să se adreseze instanțelor de contencios-administrativ, care se vor pronunța definitv asupra aplicării legii salarizării.
CLICK să vedeți materialele de ședință!
Informare Compartiment Juridic