Gabriel Lazany: ”Când am preluat managementul spitalului, lucrurile nu erau foarte roz. Peste 24 la sută dintre medici erau pensionari și, în unele cazuri, se făcea lucru de pomană!”

De când a preluat managementul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany se poate lăuda cu o serie de investiții majore care au schimbat complet fața instituției. Deși recunoaște că mai are încă multe de făcut, Gabriel Lazany povestește cum au fost lucrurile înainte de prelua acest mandat, ce probleme existau și pe care dintre ele a reușit să le îndrepte sau, în unele cazuri, chiar să le soluționeze.

Am preluat mandatul de manager de aproape un an și jumătate. Până atunci eu am avut contact cu spitalul doar din punct de vedere administrativ. După ce am preluat managementul spitalului am început să văd puțin altfel lucrurile, să le iau pe rând, să le analizez pe sectoare. Lucrurile, să știți, nu erau foarte roz. Nu e niciun secret în a vă spune acest lucru” a declarat, într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

24 la sută dintre medicii care își desfășurau activitatea la spital erau pensionari

Gabriel Lazany a dat și câteva exemple, pornind de la partea privind personalul medical: ”De exemplu, pe partea de personal medical, 24 la sută dintre medicii spitalului erau medici pensionari. Am citit legislație de specialitate, am pornit concursuri. Doar în ultimele două luni, cred că am angajat peste 15 medici tineri. În următoarele 6 luni cred că vor mai veni cel puțin încă 10”. 

Contract slab cu Casa de Asigurări de Sănătate: doar 30 la sută din activitatea medicală era decontată. 

Potrivit sursei citate, au fost purtate discuții și pe marginea contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, pentru că pe unele secții, doar 30 la sută din activitatea medicală era decontată.

Am preluat un contract cu Casa de Asigurări care era destul de slab din punct de vedere al indicatorilor. Am verificat formele de decontare către CJAS pentru că erau secții care avea activiatte decontată doar în procent de 30 la sută, restul erau foi de observații, deci servicii medicale prestate care din anumite motive erau nedecontate. Efectiv se făcea lucru de pomană” a mai adăugat Lazany.

Acesta a explicat că, spre exemplu, la secția Neonatologie, dacă existau copii prematuri, aceștia sunt ținuți mai mult timp în spital. ”Noi avem o perioadă de 28 de zile ca părinții să înregistreze copilul și să ne aducă CNP-ul copilului. Dacă ei nu fac asta, spitalul nu își încasează banii. Și astfel de exemple pot continua, iar aceste lucruri nu țin neapărat de neglijența unor angajați” a mai precizat sursa citată.

Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a fost renegociat și astfel au crescut veniturile spitalului

Managerul unității medicale mai spune că a reușit ca în primele șase luni de la preluarea mandatului să plătească toate datoriile spitalului. ”Acest lucru nu a fost realizat printr-o tăiere a cheltuielilor, ci prin creșterea veniturilor pe diferite sectoare. Am renegociat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate și am reușit să aducem venituri suplimentare. De exemplu, pe partea de spitalizare continuă vorbim de sume de peste un milion pe lună în plus, asta înseamnă peste 33 la sută față de contractul anterior. Banii respectivi i-am împărțit: o parte către deficitul de personal, o parte către creșterea calității actului medical” a mai spus Lazany.

Peste o sută de persoane angajate într-un an și jumătate

În plus, Gabriel Lazany afirmă că într-un an și jumătate de mandat a reușit să acopere și problema privind deficitul de personal: ”Avem peste o sută de persoane angajate în plus, medici, personal mediu și auxiliar, care înseamnă milioane de lei pe an în plus”.

Cu toate că recunoaște că mai are încă multe zone în care trebuie să intervină, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița este de părere că unitatea medicală este una ”bună, dar care tinde să devină una foarte bună”. 

One comment

  1. SINCERE FELICITĂRI.!

error: Content is protected !!