Extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița prin construirea unui nou corp de clădire reprezintă cel mai amplu proiect în domeniul sănătății publice din județul Bistrița-Năsăud, spune managerul unității medicale, Gabriel Lazany.
Prezent într-o emisiune la AS-TV, Gabriel Lazany a precizat că noua aripă de la SJU Bistrița se vrea a fi un model pe care și alte unități spitalicești din țară să îl urmeze.
”Ne aflăm acum în faza premergătoare a celui mai amplu proiect legat de sănătate publică în Bistrița-Năsăud și anume – extinderea spitalului printr-o construcție nouă, care va fi legată de clădirea principală printr-o pasarelă supraetajată. Este vorba despre o extindere de 14.000 de metri pătrați în care vor fi relocate anumite secții și, în plus, vor funcționa specialități medicale noi, care vor fi înființate strict după ce finalizăm această lucrare. În momentul de față este semnat contractul de proiectare și execuție și noi suntem în faza de proiectare. Lucrăm cu o echipă de proiectare din Târgu Mureș. Deja am terminat partea de arhitectură a noului spital. Sunt foarte mulțumit de ceea ce a ieșit și cred că va fi un model ca spital pentru ceea ce trebuie să fie în viitor. Tot ceea ce se va face este adaptat nevoilor de secol XXI, pe model european. Adică, pacienții vor beneficia de grup sanitar în fiecare salon. Saloanele vor fi de 2, 3 sau 4 paturi. Vom avea și câteva saloane de 5 paturi. Vor beneficia de climatiza, de sistem de ventilație cu aer pur, absolut toate facilitățile pentru condiții hoteliere. De asemenea, partea medicală și cea de dotare cu echipamente medicale vor fi la cel mai înalt standard”, a spus Gabriel Lazany, la AS-TV.
Acesta a prezentat și structura noului complex spitalicesc ce va fi construit la SJU Bistrița.
”La subsol vom amenaja magaziile spitalului și un adăpost ALA – adăpost de protecție civilă. Noile normative prevăd să existe un astfel de adăpost. La parter vom avea Centrul Județean de Hemodializă, care va fi o secție foarte modernă și foarte orientată către pacient. De asemenea, tot la parter, vom amenaja o parcare semi-automată pentru personalul spitalului. La etajul I o să avem un sector pregătit pentru spitalizările de zi, vom avea și Secția ORL și un nou-înființat compartiment de Chirurgie Plastică. La etajul II o să avem Secția de Oftalmologie și Secția de Cardiologie, în cadrul căreia va fi înființat și un compartiment de Cardiologie Intervențională. Acesta va dispune de o sală hibrid pentru realizarea coronografiilor și stentărilor în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, astfel încât pacienții să nu mai trebuiască să fie dirijați către centrele universitare. La etajul III al spitalului va funcționa o extindere a Blocului Operator, cu patru noi săli de operație și un nou-înființat compartiment de Neurochirurgie. De asemenea, ca și element de noutate, tot la etajul III o să avem o Secție de Recuperare Neurochirurgicală. Pacienții internați pe secțiile de Neurologie sau Neurochirurgie vor putea să facă recuperare medicală în cadrul spitalului. La etajul IV o să avem Secția de Neurologie și un nou-înființat compartiment de Gastroenterologie și Gastroenterologie Intervențională. Aceste secții vor funcționa în cadrul noului spital. În ceea ce privește numărul de saloane, acesta depinde de structura fiecărei secții”, a completat Gabriel Lazany.
Autoritățile din Bistrița-Năsăud speră că vor obține finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru realizarea acestui amplu proiect, valoarea totală fiind estimată la circa 50 de milioane de euro.