Primarul ales al municipiului Bistrița, Gabriel Lazany, a prezentat joi, într-o conferință de presă, o situație cu privire la proiectele pregătite de actuala administrație condusă de Ioan Turc pentru noul exercițiu financiar 2021-2027 al Uniunii Europene.
Gabriel Lazany a precizat că a solicitat informații în acest sens Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.
”Mă interesează foarte mult să nu avem sincope în activitatea și funcționarea primăriei, sincope create de predarea mandatului. Astfel, am decis să utilizez această perioadă de grație de 3 luni pentru a mă documenta asupra proiectelor care se derulează în Primăria municipiului Bistrița, mai ales că suntem în plină campanie de depunere a proiectelor pentru exercițiul financiar 2021 – 2027, campanie care se închide în curând, în marea lor majoritate axele fiind închise la începutul lunii octombrie. Ceea ce am constatat pe proiectele finanțate prin fonduri europene, prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, nu m-a bucurat și nu m-a încântat absolut deloc”, a spus Gabriel Lazany.
Sursa citată a explicat că Primăria Bistrița poate beneficia de două categorii de fonduri.
”Este vorba despre fondurile prealocate, pentru care Primăria nu intră în competiție cu nimeni, are bani locați din start de către Uniunea Europeană, pe diferite categorii de finanțare, și despre apelurile competitive, pentru aceste fonduri municipalitatea intrând în competiție cu celelalte primării din regiunea noastră, de Nord-Vest”, a explicat Lazany.
Astfel, la sume prealocate, potrivit primarului ales Gabriel Lazany, Primăria Bistrița beneficiază de 35.929.574 de euro, suma fiind împărțită pe trei categorii: Infrastructură verde, Mobilitate urbană și Regenerare urbană.
”La Infrastructură verde, axă care se închide la data de 2 septembrie 2024, probabil că vom fi nevoiți să solicităm o prelungire a termenului de depunere a proiectelor. Până în momentul de față, Primăria municipiului Bistrița a depus un singur prooiect – Perdele verzi, de 2,4 milioane euro. Deci până acum, municipalitatea nu a depus proiecte care să acopere suma alocată pe această categorie.
Din informațiile pe care le am, ar mai exista un proiect care va fi depus în perioada următoare. Este vorba despre Valea Căstăilor, un proiect de 2,26 de milioane euro. Chiar și cu acest proiect, suma alocată municipiului Bistrița nu este acoperită. Aici aș avea de făcut o mențiune. Proiectul depus deja presupune plantarea de copaci în Unirea și Viișoara, pe marginea DN 17. Mi se pare că este doar un proiect din categoria să facem și noi ceva.
Viziunea mea pentru viitorul Bistriței era de o dezvoltare pe orizontală. Cred că se impune, în mod obligatoriu, ca pe lungimea Viișoarei și a Unirii să existe două benzi de circulație pe fiecare sens, mai ales că bistrițenii se confruntă, la anumite intervale orare, cu un trafic infernal. La capitolul Mobilitate urbană, avem 23.658.279 euro. Aici avem două proiecte depuse. Primul proiect este Centrul Istoric, un proiect de 16 milioane de euro, din care 14 milioane euro sunt bani eligibili și două milioane euro reprezintă fonduri neeligibile.
Cel de-al doilea proiect este Linia Albastră etapa I, un proiect care a fost depus pe supracontractare, adică depășește fondurile alocate municipiului Bistrița, fonduri care vor putea fi accesate doar dacă ele vor fi suplimentate de Uniunea Europeană. În momentul de față, pentru acest proiect avem 28 de milioane euro pe valoarea eligibilă și 12 milioane euro pe sume neeligibile. Dacă nu se suplimentează fondurile, suma eligibilă este doar de 7 milioane euro, diferența până la 23 de milioane câta are alocat municipiul. Etapa a II-a a Liniei Albastre, din punctul meu de vedere, are zero șanse de finanțare în viitorul apropiat. Astea sunt toate fondurile alocate pe următorii 7 ani, cât este exercițiul financiar.
La Regenerare urbană, municipiul are 6.528.693 euro. Axa se închide la 18 septembrie. Până la această dată nu este depus niciun proiect. Din informațiile mele se pregătesc anumite proiecte – Centrul Istoric, Lacul MHC, Bulevardul Independenței și strada Andrei Mureșanu. Dacă se va reuși depunerea acestor proiecte, valoarea totală este dublă față de valoarea alocată, deci iarăși vorbim de sume neeligibile”, a explicat Gabriel Lazany.
”La capitolul Apeluri competitive, unde trebuie să fim mult mai buni decât alții, situația este de-a dreptul critică aș putea spune, chiar dramatică. La Eficiență energetică se deschide sesiunea de depunere a proiectelor în data de 29 iulie. Din cunoștințele mele sunt pregătite 12 blocuri, dar vorbim de un apel competitiv și s-ar putea să le prindem pe toate sau s-ar putea să nu prindem niciunul.
Pentru Eficiență energetică în clădiri publice sesiunea s-a închis, dar Primăria Bistrița nu a depus niciun proiect. Se pare că nu avem clădiri publice nereabilitate în patrimoniul Primăriei. La capitolul Educație, Primăria a depus 7 proiecte de reabilitare la 7 școli, dar niciunul nu a întrunit punctajul minim de excelență pentru a se putea califica în faza de evaluare. Deci toate cele 7 proiecte depuse sunt pierdute, bani consumați pe studii de fezabilitate și nu cred că vorbim de bani puțini.
La capitolul Patrimoniu cultural, Bistrița a depus două proiecte foarte, foarte târziu, când supracontractarea era de 237%, respectiv 251%. Aici vorbim de Teatrul Omnia și de Centrul pentru persoane vârstnice pe de strada Mihail Kogălniceanu. Din cunoștințele mele s-ar putea să avem noroc să prindem unul din aceste proiecte.
Pe Infrastructură turism balnear s-a depus un singur proiect – Aquapark-ul din zona Mecanica. Acesta are o valoare de 25 de milioane de euro, din care 12,5 milioane sunt elibigili, diferența fiind asigurată de Primărie. La capitolul Parc de specializare inteligentă, până acum nu este depus niciun proiect, termenul limită fiind 14 august 2024. Am înțeles că și aici se pregătește un proiect în valoare de 6 milioane de euro, un proiect pentru un parc în Viișoara, lângă ANL-uri, pe fostul obor, unde se făcea Toamna Bistrițeană”, a mai adăugat primarul ales Gabriel Lazany.
Mesaj al viitorului primar pentru funcționarii din Primăria Bistrița
”Asta este situația cu proiectele depuse sau nedepuse prin ADR Nord-Vest, pe fonduri europene. Nu am încă informații despre proiectele legate de alte surse de finanțare, cum ar fi PNRR sau CNI, dar am cerut aceste date Primăriei municipiului Bistrița. Am solicitat scris să îmi fie puse la dispoziție absolut toate informațiile de care am nevoie pentru a face o strategie pentru perioada de după preluarea mandatului. Așa cum am spus, suntem în plină campanie de depunere a proiectelor și fac un apel către toți funcționarii din Primăria Bistrița să se concentreze asupra acestor activități care sunt foarte importante pentru cetățenii municipiului și pentru viitorul orașului nostru. Altfel de activități care le distrag atenția, gen scrisoarea primarului, ar trebui lăsate deoparte și să nu se preocupe de astfel de activități pentru că toate activitățile din acest an, și din campanie, și din precampanie, vor fi verificate după preluarea mandatului. Așa că fiecare răspundeți de ceea ce faceți și ceea ce semnați!”, a mai adăugat Gabriel Lazany.
Gabriel Lazany a vorbit și despre câteva dinte proiectele din exercițiul financiar anterior care au înregistrat pierderi sau au avut nevoie de fazare.
”Vorbim de Axa de transport Decebal, proiect care se va etapiza, deci va fi mutat în exercițiul financiar actual și valoarea nedecontată a lucrărilor, de 23 de milioane lei, va fi preluată de ADR Nord-Vest și distribuită pe întregul program. Aici e un lucru bun pentru că nu va încărca municipiul Bistrița. Pe celelalte proiecte – Linia Verde, Școala Generală nr. 1, Piste cicliști și Grădinița nr.3 și Creșa nr. 3 – vorbim de bani pierduți”, a mai spus primarul ales al Bistriței.