Ce a zis Ministrul Mediului despre depozitul de la Tărpiu unde de 5 ani se depozitează la grămadă: „Avem unul dintre depozitele la care NU ne este frică să ne apropiem de el !” Cam asta e VIZIUNEA ei de vicepremier!

Graţiela Leocadia Gavrilescu a vizitat astăzi Depozitul de la Tărpiu. Vizita a fost scurtă, iar Ioan Țintean și viceprimarul Gelu Muthi au însoțit-o permanent.

I-au arătat că totu-i bine și frumos!

Răzvan Trocan, managerul de la Vitalia i-a spus că în principiu depozitul funcționează ca și astăzi. În schimb vicepreședintele Consiliului Județean a intervenit și a spus că au mai fost probleme. În realitate, au existat 3 poluări accidentale la Tărpiu, un miting de protest din cauza mirosurilor insuportabile degajate ca urmare a nerespectării tehnologiei de depozitare. Vitalia NU acoperea cu moloz deșeurile din rampă (lucru consemnat în raportul întocmit de Consiliul Județean).

 

 

g3

e1

 

 

 

 

 

d111

v51

 

 

 

 

 

 

 

Faptul că acest proiect de depozitare NU a funcționat niciodată în parametrii optimi a fost recunoscut și de Răzvan Trocan, în răspunsurile acordate presei locale.

 

„Noi trebuie să ne limităm la ce se întâmplă aici pentru că  e un proiect pe fonduri europene, care de bine, de rău, trebuie să funcționeze că de-aia s-au dat banii , altfel se administrează o corecție de 100% și NU cred că e cineva în stare să plătească 40 de MILIOANE de euro, adică NU ăsta e interesul nostru ca români să ne tăiem craca:  trebuie să optimizăm ceva. OK, NU e strălucit, NU e bun, deci are sincope, are probleme, dar trebuie făcut funcțional!” – a declarat Răzvan Trocan, managerul Vitalia Servicii pentru mediu Tratarea Deșeurilor.

Bineînțeles că Ministrul Mediului NU știa aceste lucruri!

Practic, vicepremierul a urcat în rampă, unde i s-a prezentat o stație de sortare a deșeurilor: (carton, pet, pungi) o instalație care a fost oprită imediat ce Grațiela Gavrilescu a părăsit încăperea. Staff-ul vicepreședintelui a mai prezentat ciurul rotativ – o instalație care sortează deșeul prin centrifugare, înainte de a fi depozitat în rampă.

 

e4

e3

 

 

 

 

 

e5

e6

 

 

 

 

 

 

Pe parcursul traseului, Grațiela Gavrilescu și managerii care gestionează depozitul de la Tărpiu au discutat despre achiziționarea unei stații de tratare mecanico-biologice care va îmbunătăți sistemul de depozitare prin reciclare.

Deși depozitarea NU e selectivă, Grațiela Gavrilescu e încântată: „Avem unul dintre depozitele la care NU ne este frică să ne apropiem de el și care, bineînțeles cu un ajutor, din punct de vedere tehnic o să poată să funcționeze la o capacitate pe care de fapt noi o gândeam să fie făcută când am absorbit fonduri europene.”

„Am văzut multe depozite în țară… să NU uităm de ce am văzut ieri la Cluj: un dezastru național! Comparativ cu celelalte, cu multe din depozitele din România neconforme, cred că și d-voastră și eu am avut curajul să ne apropiem de acest depozit. Asta înseamnă că aici s-au făcut eforturi ca el să arate așa și putem să vedem astăzi, cu ochiul liber… deci NU ne trebuie altceva decât dacă avem rea-credință și să NU înțelegem situația de față că se fac toate eforturile la acest SMID ca tot ce înseamnă deșeu umed să fie separat pe categorii de deșeuri, deci cele 4 deșeuri uscate, astfel încât să fie recuperate, valorificate și date mai departe la reciclator … Deci asta înseamnă așa cum spuneam, o economie circulară și poate în viitor avem timp să vorbim de lucrul acesta… și de păstrare a resurselor naturale, deci este oricum, comparativ, unul dintre depozitele la care NU ne este frică să ne apropiem de el și care, bineînțeles cu un ajutor, din punct de vedere tehnic o să poată să funcționeze la o capacitate pe care de fapt noi o gândeam să fie făcută când am absorbit fonduri europene.

 

ministra 1

g3

 

 

 

 

 

 

Aș vrea să vă rog să susțineți proiectul pentru că este benefic pentru comunitatea bistrițeană în sensul că recuperarea acestor deșeuri uscate ajută comunitatea de a recupera niște bani de la OTR-uri (Organizaţii de Transfer de Responsabilitate ) care sunt dispuse să dea bani respectivi în cazul în care țintele pentru județ sunt atinse în fiecare an și valoarea recuperării materialelor să fie mare sunt mari … să se poată întoarcă în proiecte de investiții în interesul cetățenilor din județul Bistrița. .. cred că lucrul acesta e extrem de important și este important că oamenii.. și domnul vicepreședinte și administratorul acestui depozit și toți factorii implicați își doresc să identifice soluții ca acest SMID să potă ă fie funcțional de la A la Z.” – adeclarat Grațiela Gavrilescu, Ministru al Mediului.

Practic, ADI Deșeuri a preluat un proiect nou-nouț pe care NU l-au știut gestiona, iar după 5 ani, situația la nivelul județului e următoarea:
– NU are loc o colectare selectivă (deșeurile sunt colectate la grămadă)
– NU are loc o depozitare selectivă (la Tărpiu, depozitul este full în proporție de 70%).
– NU există variante de extindere a depozitului care se umple în fiecare zi (se vehiculează extinderea depozitului în pădurea din apropiere).
– factura la colectare s-a triplat: de la 3.5 lei/pers./lună se plătește 9.9 lei/pers./lună!

 

e2

e33

 

 

 

 

 

d111

supercom1

 

 

 

 

 

 

Sistemul de management Integrat al Deșeurilor NU este funcțional la Bistrița și cu toate astea, vicepremierul Grațiela Gavrilescu intenționa să ne LAUDE la nivel național pentru implementrea acestui proiect făcând comparație cu localitățile care NU au implementat așa ceva. Vizita de două zile a ministrului Grațiela Gavrilescu a fost un fiasco la nivelul comunicării și a arătat un ministru ALDE foarte slab-pregătit și dez-informat de partizanii din teritoriu.

 

 

Citiți și: 


gratziela

S-a CRIZAT ministra! Graţiela Leocadia Gavrilescu e Ministrul Mediului și a avut o ieșire ISTERICĂ la conferința cu ziariștii! …. HABAR NU are de situația din județ și laudă un proiect ne-funcțional! Un VIDEO savuros cu vicepremier NERVOS!

One comment

  1. Balan Marius -ecologist

    Da un kil de LEVIGAT i-ati dat cadou ? Da de ce nu ati chemat-o in vizita in iunie -iulie sa fi vazut cum pute, si taranul care isi capalea malaiul din vecinatate, cum pica in nas !

error: Content is protected !!