P.S Benedict Bistrițeanul, prezent la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi!” Știați că: în Biserica de pe Odobescu a slujit un SFÂNT? Preotul Liviu Galaction Munteanu a fost canonizat!

În Duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu), 26 ianuarie 2025, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița, cunoscută și sub denumirea de Catedrala Ortodoxă de pe strada Alexandru Odobescu.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, secretarul Protopopiatului Bistrița – preotul Emanuel Vidican, preoții parohi Ioan Pintea și Ștefan Borodi, preotul pensionar Liviu Șugar și preotul pensionar Simion Bretfelean.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat faptul că atunci când Dumnezeu intervine în viața noastră, fie printr-o boală, fie printr-un necaz, suntem chemați să ne schimbăm radical felul de viețuire. Ierarhul a atras atenția asupra faptului că atunci când un membru al familiei greșește, întreaga familie suferă, deoarece răul comis se răsfrânge asupra tuturor celor dragi. Astfel, schimbarea unei singure persoane poate aduce, prin harul lui Dumnezeu, schimbarea întregii case.

În încheierea predicii, Preasfințitul Benedict a îndemnat credincioșii să mărturisească prezența lui Hristos în viața lor, nu prin vorbe, ci printr-o viață trăită în conformitate cu învățăturile Evangheliei.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

Știați că: în Biserica de pe Odobescu a slujit un sfânt? Preotul Liviu Galaction Munteanu a fost canonizat!

Liviu Galaction Munteanu a a fost rector al Institutului Teologic clujean. A murit la Aiud, alături de alți mărturisitori și mari duhovnici misionari români, persecutat de regimul comunist.

Liviu-Galaction Munteanu a fost preot slujitor la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița (din anul 1952, după desființarea Institutului Teologic de la Cluj și până în 1959).

Preotul a fost canonizat ca sfânt de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința sa din 11-12 iulie 2024, cu titulatura „Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj” și prăznuirea în ziua de 8 martie.

Icoana care-l înfățișează pe preotul Liviu Galaction Munteanu va fi adusă la Bistrița și amplasată în incinta Bisericii din Bistrița, unde acesta a slujit vreme de 7 ani.

La finalul Liturghiei, Episcopul-vicar Benedict a evocat personalitatea Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, cu cinstire în ziua de 8 martie, care, alături de alți mărturisitori și mari duhovnici misionari români persecutați sau martirizați de regimul comunist, va fi canonizat anul acesta, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Slujba a fost oficiată în prezența autorităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși bistrițeni. O parte din cei prezenți au participat la slujbă în fața bisericii.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, cea mai veche biserică ortodoxă de zid din Bistrița, a fost edificată între anii 1927-1938. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în data de 28 iulie 1927, în vremea păstoririi protopopului Grigore Pletosu, primul slujitor al bisericii, care este înmormântat în curtea sfântului lăcaș. Acesta a fost profesorul de limba și literatura română al poetului George Coșbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan și al Patriarhului Miron Cristea.

De remarcat este că la ridicarea bisericii a contribuit si compozitorul George Enescu, cel care în anul 1927 a susținut la Bistrița un concert de binefacere, toți banii adunați fiind donați pentru ridicarea lăcașului.

Biserica a fost sfinţită în anul 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către Mitropolitul Nicolae Colan. Începând cu anul 1986, a fost restaurată pictura interioară, preoţi fiind Victor Făgăraş, Ioan Bartoş şi Liviu Şugar. După restaurarea picturii, ea a fost resfinţită în data de 2 septembrie 1990, de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Din anul 1952, după desființarea Institutului Teologic de la Cluj, și până în anul 1959, preot slujitor la „Biserica Sfinții Trei Ierarhi” a fost Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj, cu cinstire în ziua de 8 martie, care, alături de alți mărturisitori și mari duhovnici misionari români persecutați sau martirizați de regimul comunist, va fi canonizat anul acesta, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea două parohii: Parohia „Sfântul Vasile cel Mare”, avându-l ca paroh pe preotul Ștefan Borodi, și Parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur”, avându-l ca paroh pe preotul Ioan Pintea, care este și directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!