Guvernul a aprobat, miercuri, actul normativ prin care se stabileşte salariul minim brut pe ţară pentru 2021 la 2.300 de lei lunar, a anunţat premierul Florin Cîţu.
„Am aprobat actul normativ prin care se stabileşte salariul minim pentru 2021 la 2.300 de lei. Ştiu că au fost discuţii în spaţiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînţeles că poate să fie aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci, este destul timp şi, astfel, salariul minim va creşte în 2021 cu 3%, aşa cum am anunţat, peste rata inflaţiei în 2020 şi peste estimarea de rată de inflaţie în 2021, deci păstrând puterea de cumpărare a românilor„, a declarat premierul Florin Cîțu, la Palatul Victoria.
La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat: ”Hotărârea care stabilește nivelul salariului minim garantat în plată pentru 2021 la 2300 lei a fost aprobată astăzi în ședința de Guvern. Față de anul trecut, creșterea este de 3,1% (de la 2 230 lei), adică de 70 de lei în sumă brută. Am ajuns la această decizie în încercarea de a găsi o cale de mijloc, realistă și corectă, între punctele de vedere divergente ale patronatelor și sindicatelor. Astfel, în cursul consultărilor, patronatele solicitaseră înghețarea salariului minim în 2021, iar sindicatele propuseseră o creștere până la 2 400 lei. Ne propunem ca, pe parcursul acestui an, să definitivăm un cadru legislativ stabil și predictibil pentru stabilirea salariului minim. Am avut deja o primă serie de discuții pe acest subiect cu partenerii sociali, iar obiectivul nostru comun rămâne acela de a încheia un acord, până la jumătatea acestui an, pentru a definitiva formula de creștere a salariului minim pentru o perioadă de cel puțin patru ani”.
La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară pentru anul 2021 s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare atât rata inflației de 2,2 %, cât și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, de 0,8 % pentru anul 2020.
Proiectul de Hotărâre aprobat astăzi de Executiv mai stabilește că, pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri.
În anul 2021 tariful orar corespunzător salariului pentru studii superioare va fi de 13,878 lei/oră pentru un program complet de lucru de 169,333 ore.
De majorare vor beneficia aproximativ 1.400.000 de angajați, respectiv în jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariați activi.
Totodată, în ceea ce privește pensiile, prim-ministrul a precizat că Guvernul are în vedere creșterea pensiilor în baza calendarului pe care și l-a asumat.
”România nu şi-a permis anul trecut și nu-şi permite nici în 2021 acest lucru. În acest moment, legea merge la promulgare către domnul preşedinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem deja – acest Guvern – un precedent şi coaliţia şi-a asumat un calendar de creştere a pensiilor. Vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Doar aceasta este varianta pe care mergem noi”, a mai declarat premierul Florin Cîțu.
Bugat de un pok de tigari si o bere la pet. Multmim si mai asteptam un tri la suta pana la Pasti.