Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa–Năsăud a controlat, în primele zece luni ale acestui an, aproape o mie de angajatori din întreg județul. Controalele au vizat atât raporturile de muncă cu salariații, cât și sănătatea și securitatea în muncă. Au fost aplicate peste 150 de sancțiuni în valoare de aproximativ 280.000 de lei.
Otilia Berbecar, inspectorul șef al ITM Bistrița-Năsăud, a precizat că în ceea ce privește raporturile de muncă, majoritatea amenzilor (14) au fost aplicate pentru munca la negru. ”17 persoane au fost depistate muncind fără forme legale de angajare, la 14 firme. Pentru fiecare persoană care presta muncă fără a avea la bază un contract individual de muncă s-a aplicat câte o sancțiune de 10.000 de lei. În total, valoarea amenzilor se ridică la 170.000 de lei” a declarat Otilia Berbecar.
La capitolul Securitate și Sănătate în Muncă, inspectorii ITM B-N au verificat peste 500 de angajatori. Controalele au vizat în principal verificarea modului în care se respectă normele de securitate în muncă, care dacă sunt încălcate pot duce la producerea unor accidente de muncă. Au fost depistate și nereguli din acest punct de vedere, sancțiunile aplicate ridicându-se la aproximativa 82.000 de lei.
„În primele 10 luni ale anului 2017 au fost înregistrate un număr de 56 de accidente de muncă. 52 s-au soldat cu persoane cu incapacitate temporară de muncă și 4 s-au soldat cu decesul unor angajați”, a mai precizat Otilia Bercebar.
Inspectorul șef al ITM B-N a mai adăugat că majoritatea accidentelor de muncă s-au produs la firme care își desfășoară activitatea în domenii precum fabricarea echipamentelor electrice (şapte victime), construcţii (şase), prelucrare a lemnului (patru), operaţiuni de mecanică generală, exploatare forestieră, fabricarea produselor textile, respectiv a profilelor din material plastic (câte trei).
În schimb, ITM B-N a precizat că în acest an nu au existat cazuri de boli profesionale dobândite la locul de muncă.