În prima jumătate a anului 2024, în Bistrița-Năsăud s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri de furt, dar a crescut numărul cazurilor de înșelăciune în mediul online, potrivit datelor prezentate joi, într-o conferință de presă, de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean.
”În primele 6 luni ale anului curent avem înregistrate un număr de 528 de fapte de furt. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când am avut 632, avem o scădere de 104 fapte de furt. Din punctul nostru de vedere, s-a înregistrat o scădere semnificativă pe acest palier de infracționalitate”, a spus adjunctul șefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud, comisar şef de poliţie Claudiu Jurcan.
Potrivit Poliției, scăderea numărului cazurilor de furturi se datorează atât faptului că persoanele fizice și cele juridice și-au montat sisteme de securitate, cât și activitățile preventive desfășurate de oamenii legii.
Pe de altă parte, potrivit polițiștilor, deși numărul cazurilor de furt a scăzut, o parte din infracționalitate s-a mutat în mediul online.
”La faptele de înșelăciune în mediul online, în semestrul I al anului 2024 s-a înregistrat o creștere de 72 de fapte față de aceeași perioadă a anului trecut. Am avut 253 de cazuri de înșelăciune înregistrate în semestrul I 2024, cu 115 mai multe decât în prima jumătate a anului 2023. Din totalul acestora, 130 au fost săvârșite prin mijloace de comunicare online, deci avem acea creștere de 72 de fapte de care spuneam”, a adăugat comisar şef de poliţie Claudiu Jurcan.
Șeful IPJ Bistrița-Năsăud, comisar şef de poliţie Mihai Ovidiu Lupșa, a exemplificat și cel mai recent caz de înșelăciune în mediul online cercetat de polițiștii bistrițeni.
”Cel mai recent caz a fost cel în care trei tineri din Teleorman, membri ai unei grupări specializate în înșelăciuni cibernetice, au fost prinși, duși la audieri și reținuți de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bistrița-Năsăud. La data de 6 iunie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Bistrița-Năsăud au descins la locuințele celor trei tineri din județul Teleorman, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Din investigațiile și cercetările efectuate a reieșit faptul că, în perioada martie-mai 2024, prin intermediul unor aplicații web și mobile specializate, cei trei ar fi demarat o campanie SPAM prin mesaje SMS, sub forma: „Contul tău (*denumirea unor bănci) a fost dezactivat. Pentru a-l activa trebuie să îți verifici datele accesând următorul link:..” În acest fel, aceștia ar fi transmis mesaje către mii de numere de telefon, generate aleatoriu și care aparțin unor persoane de pe întreg teritoriul țării. Persoanele care dădeau curs solicitării prin accesarea link-ului din SMS erau direcționate către copii fidele ale site-urilor băncilor, pentru a-și introduce datele. Datele introduse ar fi fost folosite ulterior pentru efectuarea, în mod fraudulos, de operațiuni de tranzacționare și retragere numerar”, a precizat comisarul șef Mihai Lupșa.
Potrivit acestuia, cazul a fost anchetat de polițiștii bistrițeni întrucât o persoană din Bistrița-Năsăud care a rămas fără 8.000 în urma faptelor celor trei tineri a adus în atenția Poliției această situație.
”Cei trei tineri nu sunt mari hackeri, sunt niște tineri cu vârste în jur de 20 de ani, care au profitat de această nișă de infracționalitate online. Sunt niște tineri autodidacți, care nu au fost instruiți de persoane cu cunoștințe în domeniul respectiv, cunoștințe de informare, de accesare rețele web și așa mai departe și care au creat un prejudiciu destul de semnificativ. Noi am pornit investigația de la o faptă cu prejudiciu de 8.000 de lei, dar sunt multiple fapte săvârșite de acești autori la nivel național, în funcție de cum au răspuns părțile vătămate la acele mesaje de tip SPAM”, a adăugat și comisarul șef Claudiu Jurcan.
Întrebat în ce măsură pot fi recuperate prejudiciile, comisarul șef Claudiu Jurcan a răspuns: ”Nu o să putem să recuperăm prea mult din prejudiciile create întrucât o parte din sume erau folosite pentru achiziționarea de bunuri pe care ulterior le vindeau la prețuri mult mai mici decât cel real. Dosarul penal este încă în instrumentare, cei trei se află în arest preventiv. Urmează să stabilim cât mai mult din activitatea infracțională a celor trei și să stabilim prejudiciul total”.
Conducerea IPJ Bistrița-Năsăud precizează că numărul cazurilor de infracțiuni petrecute în mediul online este în creștere nu doar în județul Bistrița-Năsăud, ci la nivelul întregii țări, cetățenii fiind îndemnați să acorde mare atenție activităților pe care le desfășoară în spațiul virtual.
Pentru a evita situațiile de acest fel, polițiștii fac o serie de recomandări:
1. Păstraţi confidenţialitatea informaţiilor şi nu furnizaţi niciodată date personale (numele, adresa, numărul de telefon, CNP, seria cărţii de identitate etc.) sau informaţii bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure;
2. Verificaţi întotdeauna identitatea expeditorului înainte de a furniza orice informaţii sau de a executa orice sarcină cerută şi fiţi sceptici în faţa mesajelor nesolicitate;
3. Evitaţi accesarea linkurilor suspecte sau cele din mesajele nesolicitate sau din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing;
4. Instalaţi un software de securitate şi actualizaţi-l regulat pentru a vă proteja împotriva ameninţărilor cibernetice;
5. Folosiţi autentificarea în doi paşi aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate la conturile dumneavoastră online, cerând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta;
6. Nu răspundeţi la cererile de bani sau la ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate şi verificaţi întotdeauna legitimitatea companiei sau a persoanei care face solicitarea;
7. Educaţi-vă şi învăţaţi despre tehnicile de fraudă şi tacticile utilizate de autorii infracţiunilor informatice şi fiţi mereu vigilenţi în mediul online;
8. Dacă întâlniţi sau suspectaţi o activitate infracţională online, raportaţi imediat incidentul organelor judiciare, autorităţilor competente sau furnizorilor de servicii online;
9. Educaţi şi informaţi familia şi prietenii despre riscurile online şi despre modalităţile de protejare împotriva fraudelor şi a activităţilor infracţionale online.