Un număr de 16 apartamente pentru tineri vor fi construite, prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), în comuna Bistrița Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud, ca urmare a contractării serviciilor de proiectare și execuție, a anunțat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Investiția în realizarea acestui obiectiv se ridică la suma de 3.599.053 lei (TVA inclus). Blocul de locuințe ANL va fi realizat cu un regim de înălțime P+3E.
”Blocul va fi construit pe terenul pus la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, cu drept de folosinţă gratuită pe întreaga perioadă de realizare a investiţiilor. De asemenea, consiliile locale asigură utilităţile și dotările tehnico-edilitare necesare. După finalizarea lucrărilor, locuințele sunt predate autorităților publice locale în vederea administrării și repartizării către tinerii care îndeplinesc criteriile de acces. Sumele necesare finanțării programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MLPDA, din bugetele locale, precum și din alte surse legal constituite”, precizează Agenția Națională pentru Locuințe.
Până în prezent, în județul Bistrița-Năsăud, ANL a finalizat, în cadrul Programului ANL de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, 1.240 de unități locative, situate în localitățile:
- Bistrița (797 de unități locative)
- Năsăud (58 de unități locative)
- Beclean (251 de unități locative)
- Dumitra (12 unități locative)
- Maieru (24 de unități locative)
- Livezile (18 unități locative)
- Lunca Ilvei (32 de unități locative)
- Feldru (32 de unități locative)
- Prundu Bargaului (16 unități locative)
Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă.
În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.
Valoarea de înlocuire care se utilizează, în prezent, la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr.2097 din 5 iulie 2019 și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.916,42 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.