Ministerul Apelor și Pădurilor și 22 de unități administrativ teritoriale din România au semnat,în această săptămână, contracte de finanțare cu valoare totală de 40 de milioane de lei, pentru construirea unor platforme comunale pentru managementul gunoiului de grajd. Pe lângă lucrările de construcție, finanțarea acoperă și costurile pentru utilajele necesare colectării gunoiului de grajd de la populație și de la fermele mici și mijlocii situate pe raza comunelor beneficiare.
Printre aceste comune se numără și două comune din județul Bistrița-Năsăud, fiind vorba despre Tiha Bârgăului și Parva.
”La capitolul nutrienți, investițiile din judeșul Bistrița-Năsăud sunt în două localități – Tiha Bârgăului și Parva. Fac parte din tranșa a doua de investiții, incluzând 22 de platforme de gunoi de grajd din cele 89 care au studiile de fezabilitate și pentru care s-au semnat deja contractele de finanțare” a declarat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.
La Tiha Bârgăului se va construi o platformă comunală de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd de 1.500 de metri pătrați. De asemenea se va achiziționa și un set de utilaje pentru exploatarea platformei – încărcător, tractor, remorci, vidanjă. Valoarea investiției este de 1,84 milioane de lei cu TVA inclus.
La Parva se va construi o platformă de 1.000 de metri pătrați și se vor achiziționa același utilaje ca și în cazul investiției de la Tiha Bârgăului. Investiția este estimată la 1,8 milioane lei cu TVA inclus.
”Urmează ca până la sfârșitul lunii curente să fie scoase la lciitație echipamentele, cu termen de livrare la începutul anului viitor, în funcție de disponibilitatea bugetară și progresul lucrărilor de construcție. Cele două comune au termen 14 mai 2019 pentru depunerea proiectului la faza de proiect tehnic în vedere verificării și scoaterii la licitație a lucrărilor de construcție. Contractele pentru execuție vor fi semnate până la finalul anului ăn curs. Aceste tipuri de investiții pe platforme de gunoi de grajd sunt supervizate și monitorizate de către Ministerul Apelor și Pădurilor și practic, după ce se finalizează investiția vor fi predate ”la cheie” autorităților publice locale” a mai adăugat Ioan Deneș.
Până la finele anului trecut, în prima tranșă, la nivel de țară au fost semnate alte 12 contracte de finanțare a platformelor și 10 contracte de achiziție a seturilor de utilaje necesare întăririi capacității de operare a unor platforme finanțate anterior. Valoarea totală contractată a investițiilor a fost de 29,31 de milioane lei, din care 27,55 de milioane de lei finanțare Ministerul Apelor și Pădurilor.
Cele două tranșe de finanțare sunt aferente celor 97 de proiecte aprobate de minister la nivel de Notă Conceptuală, a căror valoare totală este de 158,25 de milioane de lei, din care fondurile alocate de MAP sunt de 147,05 milioane de lei.
Fondurile pentru finanțare sunt asigurate de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienți – Finanțare Adițională”, implementat de Ministerul Apelor și Pădurilor.
Beneficiarii fondurilor sunt exclusiv autorități locale, care au fost selectate în 2018 pentru a primi finanțare, ca urmare a depunerii de Note Conceptuale pentru realizarea acestor investiții. Co-finanțarea pe care UAT-urile trebuie să o asigure constă în contravaloarea costurilor pentru realizarea studiului de fezabilitate și, ulterior, a proiectului tehnic privind construcția platformei.
FOTO: Ministerul Apelor și Pădurilor