La nivelul municipiului Bistrița există un număr de 44 de persoane aflate în izolare la domiciliu, însă primarul Ovidiu Crețu consideră că este extrem de dificil de verificat în ce măsură acestea respectă indicațiile autorităților.
”Sunt 44 de persoane, asta e cifra de astăzi. Este imposibil de verificat. Să spunem că la acest număr de 44 mai putem face ceva, dar sunt localități cu o mie și ceva de persoane. Nu ai cum. Aici, din punctul meu de vedere, ar trebui să existe niște sancțiuni clare pentru cei care nu respectă. (…) Lucrurile trebuie să se bazeze pe astfel de situații, foarte mult pe conștiință. Eu am spus-o și o repet: cred că cetățenii din municipiul Bistrița au ajuns la acel nivel de civilizație în care să conștientizăm că lucrurile sunt grave și direcția în care merge este aceea de a se agrava și mai mult. Atunci trebuie să ne dăm toată silința să prelungim această perioadă. Adică, până când nu va exista un vaccin care să ne imunizeze, nu există decât autoimunizare”, a spus rimarul Ovidiu Crețu.
Edilul Bistriței a completat că singura soluție la îndemâna autorităților este aceea de a face recomandări către populație.
”Nu văd altceva de făcut decât a recomanda. Nu putem spune cuiva că în stadiul ăsta trebuie să stea în casă. Noi îi recomandăm, îi rugăm frumos pe cetățeni să stea în casă, să se ducă doar acolo unde e strict nevoie. (…) Nu este momentul pentru plimbări și recomandarea mea insistentă este să se stea în casă, în curte, în grădină, fiecare unde poate”, a mai adăugat Crețu.
Întrebat în ce măsură administrația locală ar putea să ajute oamenii cu posibilități materiale precare în cazul în care situația privind evoluția cazurilor de coronavirus s-ar agrava, primarul a răspuns: ”Categoric noi nu avem prins în buget astfel de lucruri, dar eu bănuiesc că, în momentul în care situația se va agrava, o să existe reglementări de la nivel național, care o să ne finanțeze sau o să ne spună că finanțările pe care le avem în investiția x,y,z se opresc și dăm de mâncare la oameni. Adică va exista o prioritizare, alta decât cea de acum, a cheltuirii banilor. Singur că în această variantă suntem capabili să oferim de mâncare la un număr important de cetățeni. Nu avem bugetul necesar să hrănim 80.000 de cetățeni pentru o perioadă de 3 luni, dar nu cred că va fi cazul. Însă cred că vor fi și persoane în situații mai dificile care vor trebui ajutate”.