Încă o micro-hidrocentrală plantată în Budacu de Sus! Băieții deștepți din energie cu ochii pe județul nostru, considerat MINA de aur a M.H.C-urilor!

SC ROTT HAUS CONSTRUCT SRL. a cerut acord de mediu pentru amplasarea unei micro-hidrocentrale pe raza comunei Dumitrița. Proiectul „Captare suplimentară pentru MHC Budac existent”, propus a fi amplasat în localitatea Budacu de Sus, pârâul Blidireasa, comuna Dumitrița a fost depus la Agenția pentru Protecția Mediului.

budac mhcTerenul este situat în extravilanul localității Budacu de Sus, pe pârâul Blidăreasa din bazinul hidrografic Someș-Tisa. Firma SC Rott Haus Construct SRL cu sediul în Gherla aparţine lui Ioan Raţiu și lui Vasile Roş, patronul care deţine CML.RO SRL.

 

 

Județul BN, mina de aur a „băieților deștepți” din energie

Milionarii României sunt cu ochii pe județ, în căutarea amplasării unor MHC-uri pe râurile repezi de munte, care ar produce încontinuu energie. În baza legislației europene, Statul român este obligat să cumpere energia produsă de jucăriile băieților deștepți. Județul nostru are un potențial enorm în hidro-energie și tocmai de aceea este vizat de marii investitori în acest domeniu.

l21De asemenea, lacul de la Colibița a fost vizat de un investitor care a dorit să amplaseze o microhidrocentrală în zonă, dar care care ulterior a făcut un pas în spate, la presiunea opiniei publice. Cu toate astea, autoritățile locale au dat un acord de principiu acestei investiții.

 

 

În urma reorganizării, Hidroelectrica a vândut anul trecut 14 MHC-uri realizate pe vremea lui Ceaușescu. Hidroelectrica a scos la vânzare atunci microhidrocentrale amplasate în bazinele râurilor Crișul Repede, Bistrița, Budac, Huza, Someșul Mic, Sălașele cu peste 10 milioane de euro. Sc Mineral Oil din Brașov a cumpărat MHC Bistriţa ( (lacul de acumulare din Bistrița), MHC Bolovanu şi MHC Budac 1. Valoarea de cumpărare este sub 1 milion de euro/bucată.

r6r5

l12l17

 

 

 

 

Decolmatarea lacului este un proces care a început în urmă cu un an. Pentru o perioadă de timp, lucrările au fost sistate, după ce patronul Mineral Oil, Costel Comana s-a sinucis în toaleta unui avion.

Pârâul Budac, înțesat de MHC-uri

 

budac 0Compania SC ROTT HAUS CONSTRUCT SRL din Gherla, în asociere cu compania austriacă GEBR Haider, cu o experienţă bogată în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile au inaugurat în 2011 o astfel de microhidrocentrală pe cursul râului Budac. A fost primul proiect finalizat după 1989 în zona Transilvania, iar executantul construcţiei a fost compania CML.RO SRL Bistriţa. Investiția de aproximativ 1,7 milioane de euro, având o putere instalată de 0,7 MW, cu o producție de energie de 2.300 MWh pe primul tronson al proiectului.

Fabrică de bani: jucăriile băieților deștepți produc 1.000 de euro pe zi

Microhidrocentralele se montează pe râurile repezi de munte, în special și captează curenții de apă transformându-i în energie electrică. Energia este vândută către Stat, care eliberează certificate verzi. Energia furnizată de microhidrocentralele sub 10 MW este răsplătită cu certificate verzi adica sponsorizată.

Prețul uni certificat verde variază între 30-50 de euro și este stabilit prin Hotarâre de Guvern. Prețul minim este impus pentru protecția producătorilor, iar prețul maxim pentru protecția consumatorilor.

Teoretic, la randament maxim o microhidrocentrală de 1 MW produce: 1 MWx24h = 24MW/zi, adică 24×50 euro, un total de aproximativ 1.000 de euro pe zi. Desigur, aceste calcule pe hârtie sunt greu de atins în realitate, însă câștigurile celor care dețin astfel de investiții sunt fabuloase.

Certificatul Verde (CV) reprezintă o formă de susținere a energiei electrice produse din surse regenerabile și atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie.

 

budac 2Lucrările propuse au drept scop suplimentarea debitului de apă pentru centrala existentă, care va crește valorificarea potențialului energetic al râului Budac pe sectorul existent. Sectorul propus pentru realizarea amenajării hidroenergetice este format dintr-o captare și un sector de aducțiune. Din punct de vedere tehnic, schema hidroenergetică este de tip derivație, pe un sector de cca. 1.3 km, cu o lungime și o cădere totală de 81 m, cu funcționare prin preluarea și compensarea debitului natural. Aducțiunea va fi amplasată pe marginea drumului din zona pârâului Blidăreasa.

Avize favorabile, pe bandă rulantă

Centrala MHC Budac existentă este amplasată pe malul drept al râului Budac, între drum și apă. Aceasta va prelua debitul de la captarea secundară și cea existentă având o cădere brută de 81.5 m.

Amplasamentul este situat în situla NATURA 2000 RO SCI 00051 Cușma, aflat în custodia Ocolului Silvic Bistria Bârgăului, care a dat aviz favorabil acestei investiții.

De asemenea, Ocolul Silvic Dealu Negru a aprobat favorabil ocuparea temporară și scoaterea definitivă a unei suprafețe de teren din fondul forestier pe care-l administrează. Primăria Dumitrița a dat O.K-ul prin Vasile Moga, primarul care a semnat avizul favorabil al acestei investiții.

Documentația pentru micro-hidrocentrala din Budac este depusă la Agenția pentru Protecția Mediului, instituție care poate emite acordul FINAL, în vederea derulării investiției din creierul munților.

Opriți MĂCELUL de pe râurile de munte!

raul bratia jud ArgesÎn perioada 2009 – 2015, s-au depus aproximativ 50 de solicitări la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud pentru amenajări hidroenergetice pe râurile din judeţ. Ecologiștii consideră că prin aceste investiții este afectat întregul ecosistem din zona râurilor de munte și au de suferit peștii, fauna, flora, în majoritatea cazurilor fiind vorba de specii protejate.

 

Tocmai de aceea oo serie de ONG-uri luptă împotriva amplasării MHC-urilor, prin campanii susținute pe rețelele de socializare.

 

Detalii: http://romania.panda.org/campanii/raurile_de_munte_ultima_sansa/

Ecologiștii se mobilizează pe Facebook și spun STOP băieților deștepți

La nivel național, mai multe ONG-uri luptă pentru schimbarea legislației în privința microhidrocentralelor. În ce privește investiția din județ, realizarea amplasamentul din proximitatea amplasamentului AHE Budac este străbătut de mai multe pâraie, afluenți ai râului Budac, contribuind la un important fond ihtiologic în râul Budac și Valea Stegii, reprezentat de păstrăv. În aval de confluența pârâului Stegea cu Budacul este construit barajul de acumulare Bolovanu, ce deservește microhidrocentrala electrică CHEMP Bolovanu.

SITUL Cușma are o importanță deosebită, în special pentru efectivele de urs, care găsesc în zonă adăpost (lliniște) și un cadru prielnic, datorită toponimiei locului și numeroaselor stâncării (Stâncile Tătarului, Piatra Corbului, Piatra Cușmei, Cheile Bistriței Ardelene, Piatra lui Orban etc) , la care se adaugă pășunile împădurite cu măr pădureț.

mhc 8-vertPe hârtie, proiectele de amenajare a microhdrocentralelor respectă toate condițiile impuse de instituțiile de mediu, însă în unele cazuri eco-sistemele au avut de suferit de pe urma acestor investiții.

Până acum, interesele milionarilor au fost mai presus de cele ale ecologiștilor, dar rămâne de văzut dacă pe viitor, băieții deștepți vor mai putea să-și amplaseze cu orice preț jucăriile de făcut bani pe râurile de munte ale județului…

 

One comment

  1. Jigodiilor… cand au construit noul baraj si podul pe raul budacu de sus , au omorat toate vietatile care traiau in rau , din cauza cimentului folosit , vedeam pesti morti pe care ii aducea apa , si nimeni nu a facut nimic in privinta .
    Si inca ceva , locuitorii din budacu de sus , nu merg la pescuit ca tot omu , cu batu si firul , ei merg cu generatorul electric sau agata un cablu la un stalp electric astfel omorand tot ce se misca la mai mult de 6 metri de cablul bagat in apa …
    Dar nimeni nu ii vede , raul este mai mort decat marea moarta …

error: Content is protected !!